Arduino Sous Vide controller

Sous Vide controller met de Arduino nano
het schema van de Sous Vide controller

Deze pagina moet ik nog afmaken!!! Is alleen nog maar concept.

Sous Vide koken is helemaal in... In een waterbad op lage temperatuur garen in een plastic zak, zo rond de 45..50 graden voor zalm, 60..70 voor vlees, 80..90 voor groenten. Ik had nog een oude 'klassieke' elektrische kookplaat liggen. Samen met een Arduino Nano en een temperatuursensor is daar prima een sous vide kookplaat van te maken. PS: de opbouw komt op veel punten overeen met mijn oven-controller.

Het idee

Het idee: oud 1600 Watt kookplaatje, aansturing met een optisch geïsoleerd Solid State Relais, een I2C temperatuursensor, de Arduino voor de PID regelaar, en een roermotortje.

De PID-controller

Temperatuur-regeling met een PID controller. Eerst in spreadsheet opgezet ivm bepaling regelwaardes. Temperatuurmeting met de bestaande kookplaat om opwarm- en afkoel-curves te meten, voor calibratie. Testen met toegevoegde ruis ivm stabiliteit. Toen in Arduino geprogrammeerd, in 12.4 fixed point format (floating point is niet nodig).

De uitwerking

In de figuur hieronder is de opbouw van de electronika te zien. Centraal de Arduino Nano, met links de draaiknop (10K potmeter) en het toetsenbordje, rechtsboven de connector voor de I2C LM75BD temperatuursensor, naar rechts de draadjes voor de SSR control en de roermotor (buiten beeld), en onder het 7-segment display gebaseerd op de TM1637 chip. Draaiknop vind ik makkelijker als user-interface dan de temperatuur (en tijd, etc) instellen met drukknopjes...

Sous Vide controller: de componenten
De kern: Arduino en user interface

FrontpaneelDisplay (~€3 bij dx.com) is blijkbaar toch niet echt I2C-compatible... Dus toch maar op twee andere pinnen, 14 en 15, aansluiten. Gelukkig heeft 'avishorp' al een goede Arduino library voor de TM1637 geschreven: werkt in een keer, en in de zip download zit ook de English datasheet (niet alleen de Chinese versie)! Dankzij het 'character designer' spreadsheet van JosePino kan ik ook tekst makkelijk weergeven, niet alleen getallen.

Motortje is 1.5 Volt, geen 5 Volt: met de PWM-uitgang van de Arduino een 'geschakelde voeding' gemaakt met een MOSFET. Geeft gelijk een snelheidsregeling. Wel de MOSFET nooit continue open zetten, vind de motor niet leuk...

De Software

Sous Vide state machineSoftware is gebaseerd op een simpele state machine, zie rechts. Een Arduino 'C++' file:

  • 7Seg display aansturing, met als basis de <TM1637Display.h> library
  • Keypad debounce en event detectie
  • Sensor afhandeling (filtering): I2C LM75BD, analoog NTC en draaipotmeter
  • Timer interrupt en tijd, met als basis de <TimerOne.h> library
  • PID regelaar in 12.4 fixed point format
  • State machine, zie rechts
  • Setup en main loop (Arduino style)

10K code (33%), 850 bytes RAM (40%), 770 regels incl commentaar

Veiligheid

Bescherming: watch dog timer om in geval van crash de zaak uit te zetten; interne NTC weerstand om bij interne oververhitting de zaak uit te zetten (niet op schema). Bestaande regeling op kookplaat als droogkookbeveiliging.

Nuttige Libraries etc