De Processorkaart

Eurocom-II CPU kaartPs: lees eerst de intro op de overzichtpagina...

Dit is de Eltec Eurocom-II processorkaart, zeg maar het 'moederbord' van het systeem (al was die term toen nog niet in gebruik). In het kort (zie ook het blokschema onderaan deze pagina):

  1. De Motorola MC6809 8/16-bits processor op 1.33 MHz (ja, toen kenden ze ook al het begrip 'overklokken', was officieel een 1 MHz processor)
  2. De twee MC6821 PIAs (parallele I/O lijnen, vergelijk maar met printerpoorten) en de seriële chip MC6850 ACIA (UART)
  3. De 'BIOS'-ROM met mijn aanpassingen
  4. De ook door mij aangepaste character generator (rode lijn hoort een chip hoger te eindigen)
  5. de DRAM banken, oorspronkelijk 3 x 16 Kbyte maar omgebouwd naar 3 x 64 Kbyte geheugen, een voor die tijd ongekende luxe
  6. De uit losse TTL-chips opgebouwde video generator voor een resolutie van 512 x 256 punten (zwart/wit), ook voor die tijd geweldig (de eerste IBM PCs uit 1982 hadden 320 x 200...). Het geheugen werd gedeeld met de processor: alle data kwam uit de DRAM (5).

Dit was de basis van mijn systeem. De rest heb ik meer eigen inbreng in gehad, hoewel ik aan dit bord ook al wel het een en ander gesleuteld heb. Begon al bij ontvangst: ik had een minimaal systeem gemaakt waar ik dit bord in kon plaatsen. Uitpakken, inpluggen, stroom aanschakelen en...

BOEM...

Oops.

Dat was even schrikken. Dit was toch een (zeker voor een student) duur systeem. Had ik iets fout gedaan? Had ik iets opgeblazen? Het bleek dat er kortsluiting was op de print in de +5 Volt. Waar kon dat in zitten?

Het bleek een van de tantaal-elcos bij het geheugen te zijn (de oranje bolletjes links onder). Een daarvan was defect, misschien er verkeerd-om op gezet. Manudax testte blijkbaar niet al te grondig. Na het verwijderen van het onderdeel (zie midden in de meest linkse rij, het missende oranje bolletje) liep het bord prima.

Blokschema Eurocom IIOp het oorspronkelijke blokschema hiernaast is de globale opbouw te zien. Het werkelijke schema was uiteraard wat ingewikkelder. Bovendien heb ik het een en ander veranderd, zoals de genoemde 3 x 64 Kbyte DRAM ipv 3 x 16K, waarbij ik per 16K vanuit de software een van 4 banken kon kiezen via bank-select lijnen die ik met PIA-1 aanstuurde.

De geheugenmap ziet er ongeveer als volgt uit:

F000-FFFF monitor ROM (FCFx - FDxx is I/O)
E000-EFFF character generator
C000-DFFF externe SRAM kaart
8000-BFFF: 4 stuks 16 Kbyte DRAM banken
4000-7FFF: 4 stuks 16 Kbyte DRAM banken
0000-3FFF: 4 stuks 16 Kbyte DRAM banken

Het geheugen voor het beeldscherm was ook een van die 16K DRAM banken (vrij selecteerbaar). Zat je erg krap in het werkgeheugen, dan kon je een deel van het scherm ook voor data gebruiken (allemaal zwarte en witte puntjes in beeld). Door mijn uitbreiding kon ik gelukkig later hiervoor een aparte bank gebruiken, bijvoorbeeld adres 8000-BFFF bank 0 voor het scherm, zelfde adres bank 1 voor programmageheugen, en bijvoorbeeld bank 2 nog voor data.

Meer info over de Eurocom II

Er zijn nog een beperkt aantal web pages te vinden met aandacht voor deze processor: