Dit is een archief-paginaDit is een archief-pagina.
Ik werk deze pagina niet meer actief bij. Embedded systems: RabbitDe Rabbit RCM5700Ik ben al heel lang geïnteresseerd in processoren. Dat blijkt wel uit mijn werk, maar ook als hobby heb ik er nog veel plezier in. Al heel vroeg (rond 1980) heb ik mijn eerste computer gebouwd (zie mijn zelfbouw-geschiedenis pagina's), en ook later heb ik veel gespeeld met diverse computer-bordjes, zoals single-board 'embedded systems' met netwerk-mogelijkheden. Wat is de RCM5700?
Een leuk en voordelig bordje om mee te spelen is de Rabbit RCM5700. Deze is gebaseerd op een opgevoerde Z80 op 50 MHz, en heeft een aantal I/O-mogelijkheden, waaronder een Ethernet aansluiting. Voor zo'n 50 Euro (aanbieding) had ik een ontwikkelsysteem hiermee, dat je via een USB-kabeltje aan je computer kan koppelen om programma's (die je in 'C' kunt schrijven) te downloaden. Ook beschikbaar in een draadloze uitvoering RCM5600W (ontwikkelkit op het moment $99). Ik ben van plan deze te gebruiken voor simpele besturing van zaken in en rond het huis, 'home control' (met name automatisch helemaal uitschakelen van in slaapstand stroomverbruikende apparaten). Bij zoiets is de bediening altijd het probleem. Het leuke van dit Rabbit bordje is dat er een simpele web-server op kan draaien (wordt meegeleverd). We hebben thuis ook een Wii: via de web-browser op de Wii/TV (of op je computer, of op je telefoon, of ...) kan je dus dit bordje op afstand besturen, en via internet in principe vanuit de hele wereld (pas wel op de beveiliging). Je hoeft dus niet een schermpje op de Rabbit zelf aan te sluiten, en kan het geheel in een kast wegwerken, als je wilt. Maar, je kunt uiteraard ook schakelaars en zo aan de Rabbit koppelen. De basis-IOVoor de eerste experimenten heb ik het ontwikkelbord met de RCM5700 erop samen met een stuk experimenteerprint in een simpele platte behuizing van 10x20 cm geplaatst. Voeding is via de USB-poort (bij het programmeren/testen), of via een externe +5 Volt voeding. Daarbij heb ik wat simpele input- en output-mogelijkheden gecreëerd, om bekend te worden met het bord en het programmeren ervan:
Een 'simpel' programma, geschreven in 'C' (hun 'Dynamic-C' variant) laat me de 4 ledjes op verschillende manieren aan en uit schakelen, via:
Dit is de basis voor meer complexe systemen, en een goede manier om thuis te raken in de mogelijkheden (web server, interrupts, etc). In plaats van leds kunnen nu bijvoorbeeld solid-state relais aangestuurd, om 220-Volt apparaten te schakelen. LinksDiverse ongesorteerde links uit mijn bookmarks:
|
op mijn site |