Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Mijn PC hardware configuratie


Welke hardware heb ik, hoe hangt mijn netwerk aan elkaar, etc. Nuttig als ik iets moet upgraden: kan overal ter wereld checken wat ik heb... Maar ook misschien nuttig voor jullie, als je problemen hebt met een vergelijkbare configuratie.

Maar, heb al een tijd niets nieuws aangeschaft, dus de details op deze pagina kunnen wat verouderd zijn (al is de globale opzet nog steeds goed). Destijds goede keuze geweest; met Ubuntu draait de zaak nog steeds als een trein en heb ik nog geen noodzaak voor een nieuwe PC (wel wat upgrades, zie 'Toch Anders...')!

Wat heb ik voor een systeem: ondertussen vier PCs (twee voor de kids, een gezamenlijke, en een oude Dell laptop) aan een netwerkje. Waarom zo veel PCs? Twee kinderen, die ieder een eigen PC willen ('om hun huiswerk op te doen'...), plus mijn vrouw en ik die er een samen delen, maar waarbij ik wel eens uitwijk naar de laptop om bijvoorbeeld wat op te zoeken als zij met een spelletje bezig is. De informatie over mijn lokale netwerk-configuratie heb ik naar mijn lokale netwerk page verhuisd!!

De PC

Toch anders...

OK, deze pagina is hopeloos verouderd (is nu 2013)...

Ondertussen het een en ander bijgewerkt. Zo zit er nu een 128 GB Solid-State Disk in (start een heel stuk sneller) plus 6 GB werkgeheugen; hangt er een mooi LCD-scherm aan, start het standaard in Ubuntu in plaats van in Windows Vista, en is het geheel wat meer up-to-date.

Toch, de kern is nog steeds hetzelfde, en presteert nog steeds goed... Geeft aan hoe belangrijk het startpunt is.

Herfst 2008 via Aragorn een nieuwe PC aangeschaft; de oude begon te traag te worden voor nieuwere programma's (en voor Vista, al draaide dat nog best soepel op mijn Athlon 2700). Nu ben ik geen high-end gamer, maar ook met fotobewerking is heel wat rekenkracht nodig; ook al omdat de nieuwere camera's steeds meer pixels leveren. Omdat de PC in de woonkamer staat, heb ik gelet op een krachtige maar toch stille (en redelijk energie-zuinige) PC; zonder daarbij extreem te gaan (wilde toch ruim onder de €1000 blijven).

Waar heb ik op gelet:

  1. Wilde een krachtige processor; dacht eerst aan een quad-core, maar heb uiteindelijk toch voor een high-end dual-core (E8400, 3 GHz) gekozen. Veel programma's kunnen toch nog niet het werk over 4 cores verdelen, en dual-core heeft dan zelfs betere cijfers dan een quad-core, zeker bij dezelfde prijs. Ook niet de allernieuwste dual-core (E8500), maar net een tandje lager: scheelde haast niets in snelheid, maar wel €100 ...
  2. Een stille video-kaart: gekozen voor een passief gekoelde 'Nvidia 8600GT Silent'. Snel genoeg voor de meeste (niet al te nieuwe) 3D-spelletjes, zonder te klinken als een straaljager.
  3. Stille, grote Zalman ventilator voor de processor, om ook daar het geluid laag te houden.
  4. Veel geheugen (4 Gbyte); is belangrijker dan de snelste processor. Al kan 32-bit Windows daar maar ongeveer 3 Gbyte van gebruiken: Linux kan het wel allemaal aan. En bij foto/filmbewerking: hoe meer geheugen, hoe beter.
  5. Een 32-bit Vista (er zijn nog steeds te veel problemen met drivers voor de 64-bits versie), Nederlandstalig (is een familie-PC, al is het voor mij wel eens lastig)
  6. Een recent moederbord: de P5QL-E van ASUS, heeft een leuk extraatje (ASUS Express Gate): heeft in flash-geheugen een mini-OS zitten, met onder andere een web-browser; zodat je het internet op kunt zonder eerst Windows helemaal te hoeven booten... In 5 seconden van koude start naar internet! Verder vrij up to date: Intel® P43 chipset, SATA poorten, FireWire, digitale audio-output, 12x USB2, high-efficiency voeding, etc. Ook passief gekoeld: geen ventilator-geluid. Updates (ook Express Gate): zie de ASUS support pagina voor de P5QL-E.
  7. Een beeldscherm had ik nog; een oude 21 inch CRT. Niet echt zuinig, maar een goed ouderwets beeldscherm geeft naar mijn gevoel toch een betere kleurweergave dan de meeste LCD schermen. EN, voor fotobewerking is dat voor mij wel van belang.
Al met al in 2008 voor de volgende configuratie gekozen:

Voeding CRS Voeding 2051-12BP-1H 500 Watt
Moederbord ASUS P5QL-E, 6 xSATA 3 Gb/s, 1 x eSATA 3 Gb/s, 12 USB 2.0, PCIe Gigabit LAN, IEEE1394a  etc
Processor Intel Core 2 Duo E8400 3,0Ghz S775 FSB1333 2x 3MB Cache
CPU Koeler Zalman CNPS7700ALCu 20-32dBA
Geheugen 2x 2048 MB DDR2 PC2-6400 800 MHz
Card reader 3,5” Multicardreader 12 in 1
Harddisk 500 GB Western Digital 7200rpm 16MB cache SATA II
Videokaart ASUS nVidia EN8600GT* Silent/HDCP 512MB DDR3 DVI/DVI/TV-Out
DVD writer Samsung SH-S223F (SATA) 8x DL 8x DVD+RW 20xDVD+R zwart
Software MS-Windows Vista Home Premium NL (OEM)
Floppy Had ik zelf nog eentje liggen, zelf ingebouwd
Grafisch tablet Wacom A6 formaat, drukgevoelig
Monitor Had ik nog, 21 inch klassieke beeldbuis
Speakers, toetsen/muis Had ik ook nog allemaal

Heb het nu een tijdje draaien; best tevreden.

De Software

Naast Windows heb ik er ook Linux (Ubuntu) op staan om daar wat mee te kunnen spelen/leren; zie mijn Linux pagina. Nog niet triviaal om Linux en Vista naast elkaar te krijgen, zie ook mijn dual-boot pagina.

Voor de rest: veel Open-Source software. LibreOffice in plaats van Microsoft Office, en zo voort. Meer op mijn applicatie-pagina.