In voorbereidingFloppy Controller

Floppy ControllerSpecs: Floppy Controller met FD1793 chip
Double-speed/Double-density (360 Kbyte/floppy) voor 5¼" floppies.
Transfersnelheid: 600 kbit/sec (80 Kbyte/sec).
Max 4 floppy drives. Eurokaart formaat (10 x 16 cm).

De zelfgemaakte floppy controller... Gedeeltelijk een prototype van een bedrijf waar ik gewerkt heb (Proton/Post Electronics in Naarden, rond 1983?), gedeeltelijk eigen breiwerk om de interfaces aan elkaar te knopen. Meer mensen worstelden met het zelf maken van dit soort controllers, er was zelfs een 'Floppydisk Controller gebruikersgroep' van de HCC.

Geavanceerd model, had al eerder een 'gewone' floppy controller zelf gemaakt gebaseerd op de Western Digital FD1771 chip (die was single-sided/single speed, kon wel 80 Kbyte op een floppy). Kon je dubbelzijdig gebruiken door met de hand de floppies er ondersteboven in te stoppen (moest je wel een hoekje uit de floppy knippen, anders leek'ie write-protected). Floppies waren toen nog zo'n 2 Euro per stuk, dus dubbelzijdig gebruiken was voor een student de moeite waard.

Floppy Controller: de achterkantHet was altijd een beetje zoeken naar goede schema's. Uit bladen als Electuur, en via kennissen van de Hobby Computer Club, kreeg je een aantal voorbeelden die je dan zelf omwerkte naar iets passends voor je eigen systeem. Het schema van bovenstaande kaart met de 1793 is wat te complex, maar onderstaand zie je het schema van mijn eerste floppy controller, gebaseerd op de FD1771. Toen waren er nog niet van die mooie pakketten om schema's te tekenen (de PC was nog nauwelijks uitgevonden!).

De FD1793, die dubbelzijdige en dubbel-density floppies aankon (360 Kbyte) was gelukkig upwards compatible met de1793, dus dit was door de eenvoud een uitstekend beginpunt en toch geen verspilde moeite

Zelfgemaakt disk operating system en BIOS-routines. Was een hele klus (vooral de formatteer-routines), om dit aan de hand van de datasheet van de floppy controller chip te doen. Gekozen voor 256 bytes per sector. Later lastig: probeer dat maar eens door een normale PC te laten lezen, die wil 512 bytes/sector. Is overigens wel gelukt, dus ik heb praktisch alle software kunnen redden. Als iemand nog interesse heeft?.

Schema floppy controller met FD1771