Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Palm m100 afbeelding Palm m100 Organizer

Helaas, de Palm m100 is niet meer erg populair, en de meeste sites met software bestaan niet meer. Dus nogal wat dead... doodlopende links op deze pagina. Ter referentie staan er vaak nog de oude links vermeld, maar...

Een van mijn meest gebruikte gadgets: mijn Palm m100 organizer. Zowel privé als op het werk heel wat gebruikt. Ik gebruik hem als agenda (makkelijk om te synchroniseren met de Lotus Notes agenda centraal op het werk, via het programma Intellisync [dead... http://www.intellisync.com/] ), rekenmachine, telefoonlijst, documentenlezer, en zo voort. De m100 is een low-budget versie van de normale Palm III (opvolger van de IIIe), met 2 Mbyte geheugen waarvan ik normaal ongeveer 1 Mbyte in gebruik heb (opslag is veel compacter dan bij bijvoorbeeld Windows CE).

De Palm heeft een eigen operating systeem, en de applicaties daarop zijn niet de gebruikelijke MicroSoft applicaties. Maar, er zijn wel programma's die excel files aankunnen. Op PalmSource op de software pagina staan verschillende spreadsheets, ik weet dat bijvoorbeeld dat 'Documents To Go' van DataViz Word, Excel & PowerPoint files aan kan (volgens hun advertentie, in ieder geval). Maar ik weet niet of dit programma op de m100 kan (is een budgetmodel dat wat krap in zijn geheugen zit).

Ik heb ondertussen een aardige lijst applicaties, waarbij vooral de rode door mij veel worden gebruikt. Ik moet de links nog eens toevoegen, maar de meeste zijn te vinden op www.pilotgear.com. De meest gebruikte uitbreiding voor mij is 'Parens' [dead... www.radiks.net/~rhuebner/parens.html], een heel goede pocket-calculator. Inclusief Euro-calculator, omzettingen tussen allerlei maten, gewichten, temperaturen en zo, hex/octal/binary mode, en ga maar door. Goede web page.

Een goed startpunt is uiteraard ook de site van Palm zelf. Met name voor de meest recente versie van de Palm Desktop, maar ook voor andere informatie. De Palm organisatie is trouwens gesplitst: PalmOne voor de producten, en PalmSource (dead...? overgenomen) voor het Palm Operating System en software.

Mijn Software

Ik heb ondertussen heel wat nuttige software verzameld. Te veel om op deze pagina te zetten, en dus maar afgesplitst naar mijn m100 software page. Onderverdeeld in een aantal categorieën, als Main (meest gebruikte programma's als tekenprogramma, Basic, klok, etc), Utilities (ASCII tabel, enz), Games (Galax, TriCorder, ...) en System (ingebouwde applicaties die al via de knoppen op te roepen zijn, etc). Ook een categorie met Documents, ik heb het een en ander aan leesvoer bij me.

Beveiligingsprobleem

De Palm heeft een beveiligingsprobleem.... Het is mogelijk om het wachtwoord te achterhalen, zelfs als'ie 'op slot' staat, via een debug-mogelijkheid. Verder is het ook zo dat zelfs als je gegevens als privé markeert (met password), deze op de PC gewoon te lezen zijn. Kijk ook eens op de 'beschrijving security hole' [dead... http://www.symantec.com/specprog/atstake/index.html] page van @stake, en naar het programma pCrack (waar heb ik die ook al weer vandaan).

Daarom heb ik een tweetal nieuwe programmaatjes geladen:

  • Shortfix [dead... www.dseifert.de], deze sluit de debug-achterdeur
  • YAPS 2.4, Yet Another Palm Safe, waarin je gegevens versleuteld op kan slaan, ook op de PC is het dan niet te lezen (encryptie via 'Blowfish' algoritme). Freeware, maar niet meer leverbaar. Een alternatief is de Palm OS KeyRing (wachtwoord-kluis op de Palm).

Zelfgemaakte programma's

Helaas, het tekenprogramma Doodle had geen mogelijkheid om de tekeningen naar een PC-formaat te exporteren. Daarom heb ik Doo2Pcx geschreven. Ook heb ik wat andere utilities, om de address database, memodatabase etc te kunnen lezen voor eigen gebruik, zonder dit via de desktop te hoeven doen, maar daar heb ik nog geen pagina voor geschreven.

Wil je zelf programma's schrijven; er is bijvoorbeeld een goede (GCC) C compiler beschikbaar. Kijk eens op www.palmopensource.com - The PalmOS Open Source Portal. Ook is er heel wat documentatie op het web over de interne structuren van de Palm data files, zoals op Nico's Homepage [dead... //ourworld.compuserve.com/homepages/nseessle/]. Plus dat er heel wat informatie te vinden is op de officiële website van het Palm OS op PalmSource.

Andere Links

  • Arph Maffe, unieke behuizingen voor de Palm
  • TGssh [dead... online.offshore.com.ai/~iang/TGssh/] Sesure Shell (SSH) voor de Palm (van Top Gun)
  • phoebemoon [dead... www.phoebemoon.com/handspring.htm] Uitgebreide verzameling links naar Palm sites en web rings
  • Palm, Inc. Customer Support
  • EasyCalc rekenmachine met grafiek-mogelijkheden
  • Parens [dead... www.radiks.net/~rhuebner/index.html] (Rick's PalmPilot Software) rekenmachine
  • Club Photo [www.clubphoto.com/tools/atg.php] Album-to-Go: foto-album op de Palm (gratis registratie nodig)
  • ZBoxZ Home: file transfer utility
  • ThoughtStream: orden je gedachten
  • X-Master 1.5, een gratis 'HackMaster' kloon
  • Yahoo! Groups : OnBoardC, een C-compiler voor de Palm
  • PocketC Overview
  • Documenten op de Palm? DocReader for Windows, Palm E-books web ring, MemoWare PDA Document Repository, iSilo document reader
  • Adobe Acrobat Reader for Palm OS

Verzamelsites met software, magazines, etc