Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Windows Vista Ervaringen (2007)

Al een wat oudere pagina (begin 2007), maar de meeste tips zijn nog wel bruikbaar, denk ik. Vista is ondertussen al wel heel wat verbeterd, en een deel is ook op Windows 7 van toepassing.

Updated! Eind 2010: Ondertussen ben ik eigenlijk meer en meer overgestapt op Ubuntu, een variant van Linux. Start sneller, kan er evenveel mee, en omdat het gebaseerd is op Linux, een open-source operating systeem, is het probleem als het mis gaat vaak eenvoudiger te vinden (geen duistere registries, en bovendien veel hulp op de forums). Ook al heb ik een dual-boot systeem, eigenlijk gebruik ik Vista alleen nog maar in een virtual machine, voor de enkele zaken die ik nog niet op Ubuntu (goed) heb draaien. Ik denk dan ook niet dat ik nog de overstap op Windows 7 ga maken.

Maar, moet wel zeggen dat Linux toch door veel (hardware en software) fabrikanten nog slecht wordt ondersteund. Drivers voor specifieke hardware zijn soms moeilijk te vinden, en vooral voor de gebruikelijke high-end 3D games ben je toch nog op Windows aangewezen...

Vista: wat loopt daar allemaal onder de motorkap? Hoe kan ik dat optimaliseren? Kijk eens op Tweaking Windows Vista (zie ook Sixa's), en op Windows Vista Services Explained.

Waarom gebruik(te) ik Vista

Ik zat met mijn computer nog steeds op Windows Millennium (ME). Helaas, support daarvoor is halverwege 2006 gestopt, dus geen (security) updates meer. En, steeds meer programma's vragen minimaal Windows XP. Reden voor mij om eerst eens vrijblijvend naar Windows Vista te gaan kijken (zie mijn ervaringen met Vista Release Candidate 2, december 2006), om deze vervolgens officieel aan te schaffen (februari 2007).

Met behulp van de Release Candidate 2 kreeg ik al een idee van wat wel werkte, en van wat niet... Zo blijkt nogal wat van mijn hardware niet te worden ondersteund, hoewel de Vista compatibiliteitscheck hier niets van had gemeld... Slordig. Om die reden heb ik destijds besloten om ook Windows Millennium op het systeem te laten staan, een zogeheten dual-boot systeem. Iets wat niet vanzelf ging, zie mijn ervaringen daarover op mijn dual-boot pagina... Overigens, op mijn nieuwste computer heb ik dit achterwege gelaten, Windows ME begint nu wel erg achterhaald te worden.

De eerste Vista problemen

Vista gaat volgens onderzoek van Microsoft miljarden aan het bedrijfsleven opleveren? 50.000 nieuwe banen? Wie betaalt dat allemaal: wij als consumenten. Met name omdat we worden gedwongen allemaal nieuwe apperatuur en software aan te schaffen...

Of, zoals ik, ook ernaast Millennium blijven draaien...

Februari 2007. Zoals gezegd, de compatibiliteitscheck voor Vista gaf geen problemen aan. De installatie van Vista ging ook soepel (zolang je geen dual-boot systeem wilt hebben). Helaas, bij verdere inspectie na installatie blijkt er nogal wat hardware niet te zijn herkend (al bij de release candidate, maar voor de uiteindelijke versie waren de problemen hetzelfde), bijvoorbeeld:

  • Geen van beide netwerkinterfaces werkt: niet die in de chipset op het moederbord (3COM 3C910 compatible), en ook niet de extra insteekkaart (NetGear Gigabit GA622T), ik kan dus niet het lokale netwerk, of internet, op. Zie verderop voor de oplossingen.
  • De HP 5100C scanner (op de parallelle poort) wordt niet herkend
  • De Vivapix webcam wordt niet herkend
  • Het AceCad grafische tablet (op de seriële poort) wordt niet herkend
  • De Brother HL-1230 printer wordt niet herkend (maar, later dankzij de XP-driver toch geïnstalleerd)
  • De LG CD-brander wordt alleen als een CD-reader gezien. Bij branden lijkt het te werken, maar gaat het aan het einde fout. Maar, met behulp van het gratis DeepBurner kan ik toch CD'tjes branden.

Was ik al bang voor. Niet alleen een duur nieuw operating systeem aanschaffen, maar ik kan ook nog eens de halve hardware gaan vervangen... Wil ik wel over naar Vista?

Let op: XP drivers werken (soms) ook onder Vista, een manier om ontbrekende driver problemen op te lossen!

Nu is vooral het ontbreken van internet een ramp. Hoe nu? Eens kijken of de €10 kaartjes van Paradigit Vista-compatible zijn. Maar, Paradigit vertelde me dat zij (of eigenlijk hun leveranciers) ook nog geen garantie voor Vista kunnen geven, omdat Vista nog niet officieel uit is. Wel gaf de medewerker daar me de tip om eens een XP driver te proberen (ik had bij NetGear wel de recente XP driver voor de GA622T gevonden: een .sys file en een .inf file), dus de driver gedownload vanuit mijn oude systeem, en met een USB-stick naar Vista. Installeren gaat niet via de standaard manier (de .inf file installeren lukt niet) maar wel via de Vista device manager (Computer -> Eigenschappen -> Apparaatbeheer), en dan handmatig de netwerkkaart kiezen, en via Eigenschappen de driver update laten laden vanuit het betreffende device (hierbij directory waar de .sys file staat selecteren).

Meer gratis Vista drivers op RadarSync

Zowaar, dit wordt gepikt door Vista, en de zaak ging aan de slag. En zowaar, zonder reboot werd de driver geïnstalleerd, en had ik internet (kreeg opeens een melding dat Windows updates aan het binnenhalen was)! En nu kon Vista wel de driver voor de andere netwerk-'kaart' vinden, en had ik opeens twee lijnen naar het internet. De 3com maar uitgeschakeld, is mij te traag. Nu ook gelijk maar Vista via internet geactiveerd, en als Genuie Windows laten checken. Alles OK. Ongeveer 8 Gbyte harde disk in gebruik. Ook Vista de performance score laten bepalen; mijn systeem scoort een 3.4 (schaal van 1 tot 5, meen ik). Niet slecht, al is het ook niet uitmuntend. Wordt overigens bepaald door de zwakste schakel (in mijn geval de GeForce 6600LE videokaart), niet het gemiddelde van de componenten.

Toen nog een dual-boot systeem er van gemaakt, lees mijn verslag daarvan.

De eerste programma's

Voor mijn huidige lijst met programma's: zie mijn applicaties-pagina.

Veiligheid eerst. In de release candidate had ik de AVG virus-scanner geprobeerd (gratis voor persoonlijk gebruik, wel registreren), maar ik kreeg de email-scanning niet aan de praat voor meerdere gebruikers met ieder meerdere accounts geïnstalleerd. In plaats daarvan ben ik nu weer terug naar de ook gratis (met registratie) virusscanner Avast (scanner, email scan, web scan, messenger, etc). Daarnaast de AdAware Anti-Spyware scanner (hoewel in Vista ook Windows Defender al geïnstalleerd is, dus zoveel mag er niet binnenkomen), dat soort zaken. Overigens gelijk voor iedereen in huis een eigen user account aangemaakt (zonder administrator-rechten)...

Vervolgens maar eens zorgen dat ik Zip-files netjes aan kan. ZipGenius zag er wel aardig uit, maar probeer het niet onder Vista RC2... Crasht, en deïnstallatie laat zip-files onleesbaar achter. In plaats daarvan dan maar het ook gratis 7-Zip. Werkt prima.

Help doet het niet?

Helaas, Vista support de oude .HLP hulpbestanden niet meer... Er is gelukkig een work-around: de oude XP versie van winhlp32.exe, zie deze uitleg (Engels).

Volgende stappen

OK, de basis draait. Ondertussen al weer een tijdje bezig, wat heb ik er in de tussentijd zoal opgezet? Firefox browser en Thunderbird (met MozBackup de inhoud als instellingen en oude mail van het oude systeem overgezet).  FileZilla (FTP programma om web pages te uploaden en zo). Kompozer (bug fix versie van de NVU web editor). IrfanView image viewer om plaatjes te bekijken en zo. PSPad ASCII/programma-editor. OpenOffice 2 om word documenten, spreadsheets en zo aan te kunnen. KeePass wachtwoord-kluis.  En Perl, van ActiveState, mijn favoriete programmeer/command taal. En van de Adobe site de Acrobat reader (voor PDF files) en Flash player. En zo nog het een en ander, zie mijn applicatie-pagina.

Eigenlijk heb ik nu de basis voor 90% van de dagelijkse bezigheden (met uitzondering van alles voor fotobewerking, als een fotobewerk/tekenprogramma, maar heb ik toch nog niet echt tijd voor gehad).

Wel heb ik het idee dat Vista toch op een aantal punten minder soepel draait dan Windows Millennium (hoewel de snelheid zeker niet slecht is). File copy gaat bijvoorbeeld (tergend?) langzaam. Wordt dit te mooi gedaan? Vlot is in ieder geval anders. En, niet alle programma's draaien, zoals het eerder genoemde ZipGenius, maar ook de Apple QuickTime videoplayer krijg ik niet aan de praat (is ondertussen opgelost met versie 7.2).

ReadyBoost

Leuke feature in Vista: ReadyBoost. Heb je nog ergens een snelle USB stick over? Je kunt deze door Vista laten gebruiken als cache voor de harde schijf; veel gebruikte data wordt dan op de USB-stick gezet voor snellere access (wijzigingen worden wel altijd ook naar de echte schijf geschreven). Vista checkt wel of de USB disk snel genoeg is, moet natuurlijk wel helpen...

Ik had nog een oude Compact Flash kaart over (512 MB), met een USB2 stick waar ik deze in kwijt kon. Helaas, op de release candidate werkte deze wel, maar op de finale Vista release niet... Bovendien, met een snelle computer/schijf blijkt het volgens tests niet zo veel uit te maken (wel als je een trage schijf hebt).

Diversen

Nog wat diverse aantekeningen

  • Network share vergeet steeds het wachtwoord? Kan te maken hebben met de verificatiemethode: NTLM2 bij Vista, terwijl veel NAS/SMB servers alleen LM en NTLM ondersteunen. Zet HEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa\LmCompatibilityLevel van 3 op 1.
  • Vista sleep stand issue: Power Options -> Advanced settings -> Multimedia settings -> When sharding media: Allow the computer to sleep
Tot zo ver, ik zal deze pagina vast nog wel uitbreiden. Zie ook: