Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Zie ook:

Upgrade part 1: Windows
Upgrade part 2: basis utilities
Upgrade part 3: hardware drivers
Upgrade part 4: applicaties

Werk in UitvoeringMijn Nieuwe PC (Upgrade)
Part 2: de Basis Utilities

Probleempje...

De hardware was nu OK, Windows staat er op, wat nu? Het eerste wat ik heb gedaan is de virusscanner en de fire wall geinstalleerd. Dat is te zeggen dat heb ik geprobeerd... Ik heb nog problemen met de fire wall, op de een of andere manier raakt het systeem na enkele minuten de verbinding met m'n netwerk kwijt. Duurde even voor ik doorhad dat dat door de fire wall kwam. Vreemd, later maar eens uitzoeken.

Kijk, op zo'n moment is het wel handig om een compleet image van Windows klaar te hebben staan, ik kon nu een gegarandeerd goede toestand terugzetten in een minuut.

Goed, voorlopig alleen de virusscanner dan maar. Plus (had ik ook nog niet gedaan) de drivers voor mijn grafische kaart. Doe ik niet direkt, omdat daar vaak in de drivers problemen zitten, dus eerst een configuratie zonder drivers opgeslagen, en pas later de video-drivers installeren.

Helaas terecht, ook daar bleek ik nog een probleem te hebben, deze keer in de hardware. De BIOS bleek verkeerd ingesteld te zijn (niet door mij) waardoor de kaart te snel liep. Leek allemaal goed te gaan, maar... na een half uur kwamen er wat kleurfouten (wat transparant moest zijn werd nu en dan lichtblauw), wat steeds sterker werd. En na een uur stopte de computer. Uitzetten en af laten koelen, en het werkte weer. Bleek achteraf dus te komen door de temperatuurstijging door de te hoge klok.

Mee naar Paradigit geweest (had ik het systeem ook gekocht, ook op de vorige computers altijd prima service gehad, nu ook weer), en het systeem daar afgegeven (was mij te druk om te wachten). Probleem gevonden en opgelost, duurtest gedaan, en mij gebeld dat ik hem weer kon ophalen. Service is bij de aankoopprijs inbegrepen! Loopt nu als een trein.

Beveiliging

Meer informatie over veiligheid op mijn speciale web pagina's over dat onderwerp!

De meest belangrijke uitbreidingen tegenwoordig zijn een virus-scanner en een fire wall!!!!! Dit om te voorkomen dat het systeem vanaf het begin al besmet raakt. Op dit moment hangt er dan ook nog geen netwerkkabel aan het systeem (tot nu toe stonden alle programma's al kaar op een CD'tje, en hoefde ik nog niets down te loaden). Overigens: zit je achter een ADSL-modem dan is de noodzaak voor een firewall iets minder, daar dit modem (mits juist geconfigureerd) al als firewall werkt.

Als virusscanner gebruik ik McAfee: ik heb versie 6 update (VSCNLD6.00.1076R.exe), met bijgewerkte virus scan engine,  en regelmatig bijgewerkte virus-definitiefile. Zorg dat je de virus-scanner up-to-date houdt, door regelmatig bijgewerkte virusdefinitiefiles te downloaden! Alternatief: ben je op zoek naar een gratis virusscanner: volgens de consumentenbond is Avast een goede keuze. Andere gratis virusscanners zijn AntiVir Personal Edition en AVG Free Edition.

Momenteel gebruik ik op de PCs (naar volle tevredenheid) de Kerio Personal Firewall. Gratis voor privé, niet-commercieel gebruik. Beter instelbaar dan Zone Alarm, met name voor lokale netwerken. En, je kan precies zien wat op welke poort gebeurt, en door welk programma (wat op een centrale firewall bijvoorbeeld op de router niet kan). Moet je alleen wel weten wat dat allemaal inhoud... Meer info op mijn firewall pagina.

De Basis Utilities

En nu eerst eens wat minimaal benodigde utilities (hulpprogramma's) installeren, om daarna met de diverse extra hardware drivers (printer, scanner, tablet, ...) aan de slag te gaan (in deel 3). Voor mijn utilities maak ik meestal een aparte map 'Tools' met short-cuts, die ik altijd geopend op mijn desktop heb staan voor snelle access. Zie ook mijn utilities webpagina voor meer informatie en hulpjes.

Op dit moment staat er in mijn Tools window de volgende short-cuts, sommige naar zelfgeïnstalleerde programma's, sommige naar standaard Windows utilities:

AdAware, een SpyBot checker (net zo nuttig als een virusscanner)
Aida32 (nu EVEREST Home Edition?), een systeem informatie programma, om je hardware in kaart te brengen, te zoeken naar nieuwe drivers, en zo voort.
DOSHERE.inf van de Windows PowerToys: vanuit explorer in elke gewenste map een DOS-prompt opstarten
DxDiag (standaard in Windows): tests en diagnostiek voor DirectX (C:\WINDOWS\SYSTEM\DXDIAG.EXE)
HwInfo, een Windows utility om je hardware informatie af te laten geven (C:\WINDOWS\HWINFO.EXE /ui)
IrfanView, een handige file viewer met name voor grafische file formaten
MsConfig, nog een ingebouwde Windows utility, voor systeemconfiguratie (C:\WINDOWS\SYSTEM\MSCONFIG.EXE)
De MS-DOS prompt/box (C:\WINDOWS\COMMAND.COM)
NotePad++, een ASCII tekstfile editor (met syntax highlighting), met betere mogelijkheden dan de standaard Notepad.
Power Archiver 6 NL, een voorheen gratis WinZIP vervanger; ik zou tegenwoordig IZArc aanraden.
WinIPcfg, programma om je IP adres en instellingen makkelijk te checken (standaard Windows, C:\WINDOWS\WINIPCFG.EXE)

Dit is voorlopig even genoeg om mijn systeem te beheren. Verder natuurlijk Windows netjes configureren, met name het netwerk en de land/taal-instellingen.

Netwerk: zie mijn nog te maken Netwerk-configuratie pagine, en mijn Vast IP adres pagina, ik heb ook deze computer een vast IP adres gegeven (handig als ik hem als server wil gebruiken).

Landinstellingen (via configuratiescherm): Euro-teken in plaats van gulden, plus dat ik de punt gewend ben in plaats van de komma voor cijfers achter de komma (sorry, punt dus).

En nu eerst weer een image saven... En door naar Upgrade part 3: hardware drivers