Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Odys Genesis Tablet

Work in ProgressDeze pagina is voor mijn eigen referentie (als er wat mis gaat: wat had ik er ook al weer op staan), maar misschien hebben anderen er ook wat aan. Moet nog wel wat meer op de pagina komen...

Ps: ik heb nu de 2.3.7 (DaremoS) er op; ben ik behoorlijk tevreden over!

Voor de zomervakantie 2011 een goedkoop 8.4 inch Android tablet gekocht, de Odys Genesis. Rond de €150 bij Conrad, dus verwacht er niet te veel van, maar email, browsen en e-books lezen gaat er goed mee, en daar ging het mij op de vakantie om, en voor die prijs zit ik ook niet met een kras door een zandkorrel of zo iets. Bovendien zocht ik iets om meer met Android te kunnen spelen, en mijn telefoon wil ik niet aan al te drastische experimenten blootstellen...

Odys Genesis Tablet21 cm scherm (iets kleiner dan een iPad), dus wat beter afleesbaar dan mijn HTC desire waar ik die taken ook mee zou kunnen doen. Van oorsprong een Duits product, en dat is hier en daar nog goed te merken (bijvoorbeeld vanwege de meegeleverde Duitse e-reader boeken).

De Odys Genesis

Software: Android 2.1 (!!); met geen directe toegang tot de Android market... Hmmmm. Truck gevonden: met Astro File Manager op mijn HTC Desire geïnstalleerde packages back-uppen, en de zo verkregen .apk files via een SD-card op de Odys installeren. Werkt vrij behoorlijk, dus op vakantie had ik in ieder geval een aantal basis-apps geïnstalleerd, zoals NU.nl om het nieuws te lezen.

Heeft niet alles!

Voor deze prijs mag je natuurlijk niet te veel verwachten. Wat zit er zoal niet op:
- GPS ontvanger
- Camera
- Multi-touch (meerdere vingers gebruiken)
- Graphics accelerator (voor snelle spelletjes als Angry Birds)

Hardware: 21 cm (8.4") scherm van 800 x 600 pixels met resistief touch screen, dus er ligt zo'n plastic folie overheen. Minder mooi dan de huidige capacitieve schermen, geen multi-toch en in het eerste begin niet al te gevoelig, maar dat is na wat gebruik snel beter geworden. 4 GB intern geheugen (plus 4 GB SD-card meegeleverd). ARM926EJ Dual Core 660MHz, DSP 600MHz. Haast 500 gram, dus toch redelijk licht. Al met al voor €150 wat je kan verwachten; geen luxe-produkt maar werkbaar, en dat is wat ik zocht.

Er zit geen grafische processor (GPU) in, dus voor een aantal spelletjes (als Angry Birds) is'ie niet snel genoeg. Wel een video-accelerator, dus YouTube en zo zou geen probleem moeten zijn (nog niet geprobeerd).

Android 2.2 en 2.3 op de Odys

September 2011: De standaard Android 2.1 vind ik niet zo geweldig, dus na de vakantie (had nog een paar dagen vrij) maar eens aan het zoeken gegaan. Op xda-developers is een thread over de Odys Genesis en aanverwante apparaten te vinden, met bijgewerkte firmware waaronder een Android 2.2 Froyo versie (heb 2.2 Froyo v5 gedownload). Installeren gaat via de PC en de usb kabel (gaat niet via een image op SD-card zetten). De tools om de software bij te werken en de documentatie zijn te vinden op de Duitse Genesis download-pagina's van de leverancier (niet op de Engelse...), download ODYS Genesis PC Update Tool.zip. Op dezelfde site is overigens ook de officiële Genesis firmware terug te vinden.

Work in ProgressLaat je niet afleiden door té gedetailleerde discussies op xda-developers... Ik heb het hier over kant-en-klare images, die je 'alleen' nog maar hoeft te downloaden en te flashen op je Odys, met behulp van de RKAndroidBatchUpgrade.exe tool (versie 1.23) uit de ODYS Genesis PC Update Tool.zip (zie bijhorende handleiding maar niet de sd-card-update versie; neem de usb-versie!), bij voorkeur vanaf een 32-bit Windows computer.

Android Market

Om de Android Market de eerste keer aan de praat te krijgen:
- Ga naar settings, Applications, All
- Vind Market. clear cache & force stop
- Vind Google Services Framework. clear data & force stop
- Open Market, dit geeft een foutmelding en stops
- Tablet opnieuw opstarten, de Market werkt nu

Ik volg de stappen uit de handleiding SOP (PMP3084 Firmware Upgrade Guide)-by upgrading tool.doc voor gebruik met 32-bit Windows. Eerst moet er een USB-driver geïnstalleerd worden (eenmalig, eerst de ODYS aansluiten, en page-down ingedrukt houden bij opstarten; driver installeren, en Odys weer loshalen na afloop). Daarna kan het updateprogramma RKAndroidBatchUpgrade.exe gestart worden, en moet halverwege weer de Odys met ingedrukte page-down aangekoppeld worden. Zie de documentatie voor details!

De eerste keer opstarten duurt beangstigend lang (is het fout gegaan? heb ik hem gebrickt?)... maar na een tijdje blijkt het goed te werken. Android Market had nog enkele extra stappen nodig (beschreven op de xda-developers thread, en zie hiernaast), en moet je via de Google search applet even de home page op iets anders instellen, anders start de browser niet. Tja, de software is nog in ontwikkeling, v5 is een beta. Is wel gelijk ook een ge'root'e versie, dus een aantal extra mogelijkheden en applicaties.

Nog een paar minpuntjes: de screen-calibratie is nog niet helemaal in orde (zit er rechts iets naast), en ook de support voor de twee toetsen op het apparaat is niet in alle apps OK. Toch vind ik de overgang op deze 2.2 v 5 een hele vooruitgang! v6 is in ontwikkeling, zie thread.

Geïnstalleerde software

Wel is de 2.2 en 2.3 software vrij kaal (gelukkig, en de basis als email, internet browser en zo wel aanwezig), dus wat extra programma's er op gezet. Voor een deel dezelfde als op mijn HTC desire, maar ook een deel toegevoegd die of op de HTC al standaard aanwezig is (facebook), of die ik voor mezelf voor een tablet een nuttige toevoeging vind.

Niet alle programma's laten zich installeren, zo doet buienradar het niet om een of andere reden... Ook mis je soms functies; zo zitten er op de Odys geen extra toetsen, en heb je geen multi-touch (met meerdere vingers tegelijk op het scherm) wat bij sommige applicaties een gemis is.

Kijk op mijn HTC desire pagina voor een ruw overzicht van de software die ik ook op de Genesis heb gezet. Met name NU.nl, KeePassDroid en RealCalc vind ik handig, maar de lijst is langer... (Brightness Profile, ConnectBot, Documents To Go, DropBox, FTP Server, ...)

Programma's voor normaal gebruik die ik wel op de Genesis heb, maar niet op de HTC:

  • QuickPic, een simpele maar effectieve foto-album viewer, beter dan de standaard geleverde versie op Genesis (niet verwarren met de QuickPic foto-maak app)
  • Adobe Reader, voor PDF files te lezen
  • Cool Reader, voor eBooks
  • Het weer, omdat buienradar het niet helemaal goed doet (maar, kan ook via NU.nl)
  • LinkedIn, voor LinkedIn...
  • Free Power Widget, een widget waarmee je in Android 2.3 onder andere USB en WiFi in/uit kan schakelen
  • Volume Widget, om makkelijk het muziekvolume te regelen in Android 2.3

En toen zelfs 2.3 (Cyanogen)

Maar, ik had toch wat probleemjes met de 2.2 versie, met name de slechte screencalibratie. Dus nog een andere ROM geprobeerd, gebaseerd op CyanogenMod 7; zie de aankondiging op XDA-developers op 27 augustus: 'custom rom for odys genesis based on fun_'s cyanogenMod7 (gingerbread 2.3.5)'. Gelijk een mooie test om MyBackup Root te testen (zie verderop bij geïnstalleerde software). Opstarten duurt wat langer, maar schermcalibratie  werkt gelukkig, en voelt ook bij typen vlotter aan. Helaas, buienradar doet het nog steeds niet.

Energiegebruik Odys
Energiegebruik Odys met DaremoS

Deze ROM heeft wel het nadeel dat het systeem-gedeelte in een 'cramfs' file system zit; dit kan je niet als read/write openen, maar alleen read-only. Maakt het minder makkelijk om zaken in directories als /etc of /usr/bin te zetten. Nu heb je dat bij normaal gebruik nooit nodig; maar als je net als ik wat dieper in het systeem zit te spitten (ter lering ende vermaeke) dan is dat wel eens lastig. Aan de andere kant, ik moet dit ook niet als een Linux-machine zien, maar als een Android device dat met apps werkt (en toevallig onder water op Linux gebaseerd is)...

De SD-card is niet direct te zien als je er een USB-kabel in prikt... Op de een of andere manier wordt de SD-card niet als memory-stick ingesteld. Dit is te verhelpen met Free Power Widget, een widget waarmee je onder andere USB in kan schakelen. Heb een 1x2 widget aangemaakt met WiFi en USB, werkt prima. Bij activeren van USB verschijnt na enkele seconden je file browser op de PC met de SD-card en de Genesis. Ook de volume-regeling is verdwenen, hiervoor gebruik ik nu Volume Widget.

New! Nog een 2.3 (DaremoS)

Maart 2012: De zo geïnstalleerde 2.3 is toch niet helemaal stabiel; de tablet blijft regelmatig hangen en moet dan gereset worden (heb ik een tandenstoker voor in de hoes zitten; maar duurt zo lang). Ook wordt hij regelmatig spontaan wakker, ook niet lekker voor het energiegebruik.

Er is een nieuwe Odys/Genesis thread over ROM updates, daarop vond ik deze Gingerbread-versie 2.3.7: DaremoS Gingerbread Third Edition V1.2rc22. Downloaden levert een file JDfenseSuperOdysRC22.img op (90MB), welke het nieuwe image bevat. Een RC-versie: Release Candidate, dus nog niet gegarandeerd, maar voor mij toch goed genoeg om eens te proberen.

Ik ben er positief over!! Deze versie 2.3.7 lijkt wel stabieler dan de 2.3.5 CyanogenMod (is tot nu toe niet gecrashed). Lijkt wat trager, maar YouTube filmpjes spelen goed af. Voordeel is dat de twee toetsen nu in plaats van page up/down nu volume up/down zijn (dus de volume widget is niet meer nodig), gebruik ik vaker dan de up/down (kan ook op het scherm). En, energiegebruik ziet er ook niet slecht uit, zie grafiekje: in stand-by ongeveer 40% per dag. Nog steeds vrij veel (na twee dagen is de batterij toch spontaan leeg, beter uitzetten!, maar acceptabel.

Hacken!!!

Geen Google market account?

QuickSSHd is niet gratis. Maar, ik heb geen Google pay account, en Google werkt niet samen met PayPal, wat nu? Probeer eens een van de alternatieve markten (met PayPal ondersteuning) zoals de AndSpot market (QuickSSHd via AndSpot).

Ik wilde de Odys ook gebruiken om dieper in Android te duiken. Een van de redenen om de 2.2/2.3 ROMs te installeren is dat deze ge'root' zijn. Dit maakt het mogelijk om van alles in het systeem te kunnen bekijken en wijzigen (op eigen risico); zeer leerzaam. Voor dit doel is het nuttig om nog het een en ander te installeren:

  • Android Terminal Emulator, een text-screen met Linux BusyBox prompt op Android (zeker met root-rechten handig om eens rond te struinen binnen Android)
  • QuickSSHd, een dropbear-based SSH server om makkelijk vanuit je PC op je tablet in te kunnen loggen en files er heen te sturen ($1.49). Vanuit de PC kan je met PuTTY (Windows) of SSH (Linux/Ubuntu) makkelijk op de tablet terecht, en met SFTP eenvoudig files naar je tablet pushen of er van ophalen (met het gemak van je PC toetsenbord). Makkelijker dan SD-kaartjes wisselen. Gebruik geen wachtwoord maar een private key, makkelijk en veiliger (zie mijn SSH page), zet de authorized_keys file in de QuickSSHd werkdirectory /data/data/com.teslacoilsw.quicksshd/home (in subdir .ssh, met alléén leesrechten voor root).
  • bash, de nano editor en bijhorende files, om bij gebruik van QuickSSHd bijvoorbeeld vanaf je PC de files op de tablet te kunnen bewerken zonder ze eerst over te moeten halen (zie link voor uitleg installatie). Heb zelf nog niet sh door bash vervangen (start gewoon ./bash met de hand op); kopieer in dit geval de profile file uit de archive naar ~/.bashrc . Let op: voor de 2.3 CyanogenMod is dit niet nodig; bash en nano zitten hier al standaard op (je kan overigens nano alleen starten vanuit bash, niet vanuit sh)
  • Hacker's Keyboard, om een manier te hebben om control-characters als ^x (quit nano) in te kunnen voeren, geeft je een 'normaal' keyboard op je scherm inclusief shift, alt, tab, en numerieke toetsen (in de 2.2 Android wel in de opties de 'key label size' op 400% zetten, zit op de Odys nog iets mis in de grootte van de tekens op de toetsen; in de CyanogenMod 2.3 werkt het wel goed).
  • MyBackup Root, een app om al je zelfgeïnstalleerde programma's en instellingen te kunnen back-uppen, bijvoorbeeld voordat je een nieuwe ROM gaat installeren (je hebt daarvoor wel root-rechten nodig; krijg je vanzelf met bovengenoemde update naar 2.2/2.3). Vooral handig als ik de update naar 2.3 versie 6 wil doen; hoef ik niet alles opnieuw te installeren en in te stellen...

Hiermee kan ik al aardig in het systeem rondstruinen.