Mijn lokale netwerk

Welke lokaal netwerk hardware heb ik, hoe hangt mijn netwerk aan elkaar, etc. Nuttig als ik iets moet upgraden: kan overal ter wereld checken wat ik heb... Maar ook misschien nuttig voor jullie, als je problemen hebt met een vergelijkbare configuratie.

Let op: deze pagina bevat twee verschillende versies: mijn nieuwe netwerk (met glasvezelmodem) en mijn oude (nog met ADSL modem) netwerk. Handig als je de verschillen tussen deze twee configuraties wilt weten.

Mijn nieuwe netwerk

Op mijn huisnetwerk is ondertussen heel wat aangesloten, onder andere PC's, tablets, mobieltjes, een TV en een mediabox/digitale videorecorder, een oude laptop en zo voort. De PC's nog gewoon met kabeltjes; veiliger en sneller (minder storing en hoeven niet de bandbreedte te delen met andere netwerken). Ook hangt er een Raspberry Pi met een netwerk disk en heel wat andere extra services aan, zo opgezet dat mijn netwerk ook van buitenaf veilig benaderbaar is. Het ziet er bij benadering als hieronder uit (al zijn niet alle apparaten weergegeven):

Mijn netwerkje
Mijn netwerkje

Als basis is er de groen getekende infrastructuur. Tegenwoordig glasvezel, met een UPC Docsis 3 modem/router met wireless en 4 bedrade Gigabit ethernetpoorten. Het modem kwam met het kabelpakket van UPC/Chello, en zorgt voor het verdelen van het inkomende (en lokale) verkeer over het netwerk. De 4 poorten zijn te weinig en worden al gebruikt in de huiskamer, vandaar ook nog een aparte switch. De Raspberry zorgt voor de netwerkschijf. In wat meer detail, stap voor stap:

Switch en Repeater (access point)

De switch is een energie-zuinige 8-poorts Gigabit switch in de meterkast, waarvandaan de Cat-6 ethernetkabels de rest van het huis in gaan. Had gelukkig met de verbouwing hier al rekening mee gehouden door extra lege elektriciteitsbuizen te laten leggen: iedere kamer heeft minimaal één vaste aansluiting. Wel is de 8-poort switch wat krap bemeten, heb meer dan 8 kabels liggen, dus alleen degene die gebruikt worden zijn er in geprikt ('gepatcht').

En omdat de draadloze ontvangst op zolder niet al te best was (betonnen vloer en zo) heb ik daar ook nog een extra 'access point' of repeater, die het signaal ook daar sterk genoeg maakt. De repeater is gebaseerd op mijn oude Linksys WRT54GL router met tomato software, die ik in access point mode geconfigureerd heb (dhcp uit, WAN uit, configureren op zelfde subnet als de upc box). Draait op een ander kanaal dan de UPC-box dus ze zitten elkaar niet in de weg. Staat overigens alleen aan als ik boven extra signaal nodig heb; grootste deel van de tijd staat deze uit (energiebesparing).

Meer uitleg over de functie van modems, switches en routers op mijn modem/router pagina. Ik heb sommige apparaten een vast IP adres gegeven in verband met bijvoorbeeld servers die daarop draaien, zoals de SSH server op de Raspberry Pi Netwerk Disk.

Netwerkdisk

De Netwerk Disk was handig omdat we (onder andere door digitale fotografie) ruimtegebrek kregen, en ik niet in elke computer nieuwe disks wilde plaatsen. Bovendien is het wel handig om een centrale plek te hebben om files op te slaan, kan je er overal bij (zonder een complete PC aan te hoeven laten staan). Daarnast draaien er ook andere services op. Eens rondgekeken: wat ik heb is een Raspberry Pi (en daarvoor vroeger een Linksys 'NSLU2'), een kastje dat tussen het lokale netwerk en een USB2 disk geplaatst kan worden. Klein, energievriendelijk en handig. Draait onder andere een Samba file server, zodat de disk zowel vanuit Linux als vanuit Windows benaderbaar is. In Windows (als ik dat ooit gebruik) zie ik de disk gewoon als een disk op mijn lokale netwerk, en ik heb hem als drive N: (van Netwerk) gemapped.

Mijn oude netwerk

Mijn oude netwerk was vanuit de ADSL-periode, en heeft dan ook een ander (ADSL) modem, waar al een router in zat (maar slechts een uitgang, dus switches daarachter als verdeeldoos). Gezien het harde beton was het minder werk om een extra switch te installeren (en de tijd was me het geld wel waard), dan om nog een gat naar boven te maken. Drie PC's (en soms een laptop, en ondertussen ook al vaak nog een oude Linux PC) gekoppeld door twee switches, waaraan ook mijn ADSL modem/router hangt. Meer details: zie ook de uitleg van mijn nieuwe netwerk. Plaatje is al wat verouderd; nog niet aangegeven zijn mijn mobiel (draadloos), en mijn zelfbouw fotolijst (nog met kabel, moet ik nog eens draadloos opzetten), en soms ook een embedded systeem. Bovendien is de NSLU2 netwerk disk ook naar boven verhuisd, en dus op de switch gezet. Al met al behoorlijk gegroeid over de jaren. (de oude 5-port 10/100 Mb switch van Edimax is bij nabije blikseminslag beschadigd, net als een poort op de router). De huidige switches hebben als voordeel dat deze automatisch bepaald of de poorten een kruiskabel (nodig) hebben of niet: je kan alles met ieder type UTP Cat-5 of -6 kabel aansluiten, kruis- of rechtdoor! Hierdoor kon ik mijn bestaande kruiskabel die ik al door de vloer had liggen blijven gebruiken. Ik heb nu ook nog verschillende poorten over, handig als ik uit wil breiden ('uitbreien', met die kabeltjes...).

Mijn netwerkje

De splitter en het Ethernet modem/router (SpeedTouch 510) kwamen met het ADSL pakket van de HCC. Een andere informatieve link is WeetHet.nl over ADSL en MxStream. Ook al heeft de SpeedTouch 510 maar een ethernetpoort, er zit toch ook een router voor meerdere PC's (en ook een firewall) in, dus ik hoefde er geen extra router achter te hangen, een switch was voldoende (en twee routers achter elkaar is erg lastig met instellen). Heb dus ook geen Windows 'Internet Connection Sharing' (ICS) draaien. Wel heb ik mijn PC1 een vast IP adres gegeven in verband met mijn FTP server daarop (zie mijn pagina over servers).

De NSLU2 is een kleine Linux computer, met de mogelijkheid de ingebouwde software te vervangen door een open versie (uNSLUng). Het leuke is dat daar een hele gebruikersgroep omheen ontstaan is, met allerlei uitbreidingen. Die community is hier te vinden. Ik heb mijn NSLU ook zo geüpgrade, en draai er ook bijvoorbeeld een SSH-server op, zie mijn SSH pagina. Hierdoor kan ik veilig over het internet er op inloggen, en files verzenden (alle communicatie gaat versleuteld, en is dus niet af te luisteren). En de NSLU heeft uiteraard een vast IP-adres, om de router te helpen (zie mijn pagina over servers en hun instellingen).

Meer uitleg over de functie van modems, switches en routers op mijn modem/router pagina.