Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Mijn oude PC configuratie

Let op: deze pagina is verouderd (2004 of zo)...
Nog Windows Millennium, oude PC's, en zo voort. Mij nieuwe PC staat op hardware.html

Welke hardware heb ik, hoe hangt mijn netwerk aan elkaar, welke drivers heb ik waar vandaan, etc. Nuttig als ik iets moet upgraden: kan overal ter wereld checken wat ik heb... Maar ook misschien nuttig voor jullie, als je problemen hebt met een vergelijkbare configuratie.

Wat heb ik voor een systeem: ondertussen vier PCs (twee voor de kids, een gezamenlijke, en een reserve) aan een klein netwerkje, kabelmodem en een 5-poorts switch. De 'nieuwste' PC is een Athlon 2700, daarnaast een oude server met een Athlon 2000, een Dell met Celeron, en tenslotte een oude Intel Pentium III op 1 GHz, Windows ME, NVidea TNT 100/200. Toch ruim genoeg voor de meeste toepassingen. Waarom zo veel PCs? Twee kinderen, die ieder een eigen PC willen ('om hun huiswerk op te doen'...), plus mijn vrouw en ik die er een samen delen, maar waarbij ik wel eens uitwijk naar de oudste computer om bv wat op te zoeken als zij met een spelletje bezig is.

De informatie over mijn lokale netwerk-configuratie heb ik naar mijn lokale netwerk page verhuisd!!

De PC Hardware

De PC's zijn als eerder vermeld eenvoudige PC's, uiteraard ieder met een ethernet kaart. Hardware schuift nogal eens door, bijvoorbeeld als er ergens een nieuwe videokaart in komt, wordt gekeken of met de oude een van de andere systemen te verbeteren is...

Mijn 'beste' PC is een Athlon 2700 systeem, met FX5200 128 MB GeForce 6600 LE 256 MB grafische kaart, 512 MB 1 Gbyte RAM, en verder alles op het moederbord (ethernet, USB2, ...). Bij elkaar gehaald van gedeeltelijk nieuwe (moederbord, grafische kaart, ...) en gedeeltelijk oude (DVD speler en CR writer, A5 grafisch tablet voor tekeningen als bovenstaand) componenten, lees mijn 'Mijn upgrade' page in het archief voor de details en griezelverhalen... Ondertussen draait er ook Vista op (vandaar de geheugenuitbreiding), zie mijn Vista pagina. Ondanks de leeftijd van de PC toch nog met een Vista systeemscore van 3.4!

De simpelste PC is al redelijk basic, Intel Pentium III op 1 GHz met 384 MB werkgeheugen, Windows ME, NVidea FX5200 128 MB grafische kaart. HP5100C scanner op de parallelle printerpoort (nog uit het Windows'95 tijdperk, waar geen USB support voorhanden was), en HP690C parallelle printer. Boxjes, optische muis (krijgt geen last van stof in z'n ballen).

En om eerlijk te zijn, daarnaast zelfs nog wat nog oudere PC's, waar ik nog eens een nuttige toepassing voor moet zoeken. Zoals een 500 MHz Celeron op een LX moederbord, ook 384 Mb geheugen, en Ubuntu er op in plaats van Windows. En dan heb ik zelfs nog een 'oude' 266 MHz PC, niet aan het netwerk, met alleen maar DOS er op (om precies te zijn: FreeDOS, een gratis public domain versie van DOS). Bijeengesprokkeld van afgedankte onderdelen. Voor al die oude DOS spelletjes die niet meer op de nieuwe PC's draaien... Wel eens van 'snipes' gehoord?

De Hardware drivers (Windows Millennium)

De onderstaande drivers zijn met name voor Windows Millennium (voor XP en Vista zijn drivers tegenwoordig makkelijker te vinden).

Mouse: Auto-config by Win-ME

Modem: Auto-config by Win-ME

Gamepad 4 knoppen: Auto-config by Win-ME (via configuration screen)

VIA chip set: Update met pc.17dec01\pc.18okt01\Drivers\via4in1433V.zip van 2/8/2001 (upzip, run SETUP.EXE)

Keyboard heb ik in dual-mode: Nederlands (met äccêntèn etc) om te gebruiken in tekstverwerking, maar ook Amerikaans om gewoon ASCII te kunnen typen tijdens het programmeren en niet accenten etc boven je letters maar als aparte tekens te krijgen. In te stellen via het configuratiescherm voor het toetsenbord, en via de taakbalk te schakelen (per applicatie). Heel handig! Mijn keuzes:
English Verenigde Staten -> Verenigde Staten (101) -> handig voor programmeren
Nederlands (standaard) -> VS Internationaal -> voor de Nederlandse leestekens (standaard)

Monitor: Philips 107E (precies: 107E21/20Z) heeft drivers vanaf hun site: 107e21_20z_d98_eng.zip. Installatie: 'Control Panel'/'Display'/'Settings'/'Advanced...'/'Monitor'/'Change...'
Choose "Specify the location of the driver(Advanced)" and click the 'Next' button.
Choose "Display a list of all the drivers in a specific location,...", 'Next', 'Have Disk...'
Click 'Browse...' button then choose the appropriate drive then click 'OK' button.
Choose your monitor model and click the 'Next' button (2x), 'Finish', 'Close'.
Use ICEadjust from Philips CD to adjust screen size, rotation etc

Grafische kaart NVIDIA GeForece2 MX100/200: Auto-config by Win-ME
Update met nvidia driver: 30.82_win9x.exe (8.6 MB) van september 2002. Recentelijk een nieuwere geprobeerd, maar dat was geen succes...
Niet de WinFast CD installeren; wel DVD hiervan (later)!

Printer: Installeren met dj518du.exe downloaded from hp web (copy to temp first!)

Graphical Tablet: Niet met auto-config by Win-ME from original Tablet CD: sloopt de power down!!!!!
Nieuwe driver tabser.exe unzippen en laten detecteren.

Scanner HP5100C (C5190A)
Installeren zoals in de gebruiksaanwijzing (eerst SW via setup, dan scanner aansluiten)
Update met sj585du.exe ergens van www.scanjet.hp.com (extract, attrib -r, then run me5100.exe)
Heeft een bijgewerkte SCSI driver nodig!! EPST221.exe. Werkt het best als in de BIOS de printerpoort wordt ingesteld op het EPP1.7 protocol.
(Dead Link? download ftp://ftp.scmmicro.com/connectivity/drivers/EPST.exe van Dead Link? www.scmmicrosystems.com/downloads.html?PID=16&s1=8&s2=63 )
--> Moet een keer of 10 gereboot worden voordat eindelijk alles weer stabiel is!! Maar daarna lijkt'ie het dan ook prima te doen.....

Fototoestel (Fuji): Zie bijgeleverde CD/manual:
USB mass storage driver: toestel aansluiten, aanzetten, schermen volgen tot Exif viewer: Viewer/setup; cancel na installatie viewer want DP editor is niet nodig (heb genoeg andere grafische pakketten).

Memory manager: Cache Manager omdat Windows zelf niet altijd even verstandig met swappen etc om gaat. File cachm511.zip van www.outertech.com/

Ik heb ook een Webcam (van VivaPix, nooit van gehoord). Gekocht in de USA voor $18 (16 Euro?). Traag, maar verder werkt'ie goed. Aangesloten via USB.