Wordt nog aan gewerkt Wordt nog aan gewerkt Foto van dia of foto

Deze pagina moet ik nog verder maken... Wat is het idee: het maken van een digitale foto van oude gewone foto's, dia's, of documenten.

Dat kan natuurlijk met een scanner. Maar, ik heb gemerkt dat het met een goede digitale camera vaak net zo goed en veel sneller gaat. Mijn scanner is al wat ouder, en mijn kamera heeft veel betere kleurenweergave. Het probleem is: hoe maak je nu een goede opstelling, om dit scherp en zonder gekke reflecties en zo te doen?

Foto van Foto

Foto 2 FlashUit de hand

Met goede belichting is de camera prima als scanner te gebruiken. Zeker als de zon schijnt kan je vaak (bij voorkeur wel met statief) direct een foto van een papier, document of foto maken. Camera recht boven de foto, maar het zonlicht onder een hoek er op te laten vallen, zodat je geen reflectie van het zonlicht in je lens hebt (zie ook het verhaal hieronder over flits: hetzelfde probleem).

Ook met slecht weer is er voor niet-spiegelende foto's of papieren/documenten via de ingebouwde flitser vaak prima iets te doen: zorg bij glanzend materiaal wel dat de flits niet direct terug in de lens kan reflecteren. Hang dus niet recht met je camera er boven, maar neem de foto onder een kleine hoek, zie plaatje.

Klein nadeel is wel dat de foto dan niet helemaal recht meer is; maar de meeste foto-programma's kunnen foto's prima rechttrekken (onthoeken; perspectiefcorrectie), en heb je zoals mij 5 Mpixel of meer, dan is het verlies van wat pixels niet zo heel erg.

Het probleem is dat glanzende foto's reflecteren, en dat geeft soms onverwachte effecten. Voor je het weet zie je jezelf, of de lucht, weerspiegeld in de digitale opname: lees verder.

Met een 'speciale' opstelling

Fotocopier...Om deze nadelen te voorkomen heb ik met een paar stukjes hout een opstelling gemaakt om beter zonder reflecties te kunnen kopiëren. Door het hout zwart te spuiten is de foto vrij van reflecties. Ook de camera staat achter een zwart schot, zodat hij niet zelf als reflectie op de foto komt (kijk maar op de foto hiernaast: de witte tafel reflecteert wel; het hout niet), uiteraard met een gaatje voor de lens.

Met behulp van een stukje glas en wat klemmen zijn foto's ook makkelijk vlak te houden, en de afstand is altijd hetzelfde: geen last met steeds wijzigende instellingen. Belichting gaat buiten, met de zon; of binnen met een paar felle lampen. Deze opstelling werkt niet met de flitser van de camera: geeft reflectie in de foto of het glas!!!

Om een idee te geven van de afmetingen: het plaatje voor de foto vast te klemmen is 30x40 cm, het plaatje bij de camera ongeveer 25x25 cm, en de lat is ongeveer 60 cm lang (afstand tussen de twee platen 40..50 cm, hangt af van de lensopening van je camera hoewel dat bij een zoomlens niet zo van belang is).

Foto van Dia

Nog te doen... Door tijdgebrek komt het er niet zo van.

Is erg vergelijkbaar met foto van foto, alleen werkt een dia met doorvallend licht. Wel bij voorkeur vanaf statief, en de dia ook ergens op zetten/vastklemmen, om beweging te voorkomen. Zet een goed belicht wit vel achter de dia (bij voorkeur zonlicht, lamplicht is te oranje), maar zorg dat er geen zonlicht direct op de dia zelf valt (maakt stofjes erg zichtbaar, en verlaagt het contrast). Je zou een zwarte papieren koker tussen de camera en de dia kunnen plaatsen, om zo opvallend licht te vermijden. Probeer de dia beeldvullend te krijgen, voor een maximaal aantal benutbare pixels (verkleinen kan altijd nog later op de computer). Ik wil hiervoor ook nog eens een mooi hulpstukje maken (koker die op de lens past en waar de dia in in gleuf in valt?) maar zo ver ben ik nog niet.

Een andere opzet (die per dia mogelijk minder tijd kost) zou zijn om met een projector de dia's op een wit vlak te projecteren, en dat dan te fotograferen. Kan je met behulp van de projector snel door je verzameling dia's heen. Nadeel is hier dat je wel een camera moet hebben met instelbare witbalans, en dat je die van te voren goed op het witte vlak moet instellen, om kleurafwijkingen te voorkomen (diaprojectorlicht is nogal geel). Voor afdrukken op niet te hoge resolutie zou dit goed moeten werken. Wel zorgen dat je projectievlak echt goed vlak is (structuur zou meegefotografeerd worden).

Er zijn overigens ook bedrijfjes die zoiets voor je kunnen doen (al weet ik zo snel geen namen), en ik vermoed dat de meeste fotozaken je ook wel kunnen helpen. Maar, is vermoedelijk niet echt gratis...