Voorbeeld van bewerking: Muziek!

Lees eerst de algemene tips op mijn hoofdpagina over digitale fotografie, en de algemene opmerkingen over bewerken. Hier een uitleg over vrij simpele operaties, mijn winterfoto laat een meer complexe bewerking zien.

Originele foto Ps: foto's op deze site zijn gecomprimeerd om de downloadsnelheid beperkt te houden: hierdoor is de kwaliteit vaak wat minder dan op de echte foto (maar, de foto's zijn dan ook maar zo'n 10 Kbyte in plaats van 1.5 Mbyte...)

Het startpunt

Hier een vrij eenvoudig voorbeeld: ik had een foto, gemaakt op de Koninginnenacht  in Eindhoven, 29 april 2005. Op zich al een redelijke foto, maar ik wilde een staand 3:2 formaat in plaats van het liggende 4:3 formaat uit de kamera, en ik wilde de muzikanten er wat groter op hebben.

Ik heb besloten om een vertikale uitsnede te maken, maar wilde eigenlijk de rechter gitarist er ook nog op hebben. Eigenlijk dus twee stappen:

  1. Ik heb eerst de gitarist geselecteerd ('lasso tool', zorgvuldig de rand van de gitarist volgen). Vervolgens met behulp van 'doezelen' ('feather' in het Engels) de rand van de selectie minder hard gemaakt, zodat met het er in plakken je geen scherpe kniplijnen ziet. Vervolgens dit gekopieerd, en op de gewenste plaats weer in het beeld geplakt. Ik doe dit meestal in eerste instantie naar een nieuwe laag, zodat ik eventueel handmatig nog wat kan poetsen in het gekopieerde deel, zonder de onderlaag aan te tasten (bijvoorbeeld sommige randjes nog wat wissen als ik niet goed geselecteerd had).
  2. Vervolgens de goede uitsnede gemaakt, zodat de lengte/breedte-verhouding 2:3 werd, om zo op standaard fotopapier te passen.

De bewerkte fotoHet resultaat

En zie hier het resultaat.

Afdrukken doe ik niet op mijn eigen printer. Vaak zijn de kleuren op de lange termijn niet kleurecht. Bovendien kan je toch niet op tegen afdrukcentrales als de HEMA, waar ik goede ervaringen mee heb. Zorg wel dat je de juiste EXIF informatie toegevoegd hebt, zie mijn EXIF pagina.

Een meer uitvoerige bewerking van een foto kan je vinden op mijn pagina over mijn winterfotos.

Nog meer simpele voorbeelden

Het publiekAndere simpele bewerkingen die ik regelmatig toepas zijn bijvoorbeeld het vaag maken van de achtergrond: zeker met flits staat er vaak erg veel scherp op de foto, zoals personen of voorwerpen op de achtergrond; de achtergrond leid daarbij snel te veel af.

Het kan mooi zijn om alleen je onderwerp uit te lichten (kan overigens ook op de camera door een groter diafragma te kiezen, maar dat is nog niet altijd genoeg, hier stonden de personen dicht op elkaar): je onderwerp selecteren, randen weer doezelen om de selectie niet te scherp (kunstmatig) te laten zijn, selectie omdraaien (dus alles behalve het onderwerp is nu geselecteerd), en dan de afbeelding onscherp maken/vervagen. Mooi bij bijvoorbeeld foto's van het publiek.

BewogenBij de foto hier rechts is dat overigens door het kleine formaat op de site niet echt goed te zien; maar op ware grootte is het effect heel duidelijk (de oorspronkelijke foto was zowat overal scherp).

En soms is het ook helemaal niet erg als een foto te donker of bewogen is, maar geeft dat juist de sfeer goed weer. Je moet ook weten wanneer je juist niets moet doen!