Voorbeeld van bewerking: Winter

Lees eerst de algemene tips op mijn hoofdpagina over digitale fotografie, en de algemene opmerkingen over bewerken.

Originele foto Het startpunt

Deze foto is gemaakt tijdens december 2004, toen er een dikke laag rijp op de bomen lag. Ben wel een uur de natuur ingetrokken, totdat mijn batterij op was (en ik had de reserve niet bij me, dom). Prachtig, al dat wit. Probeer dat maar eens vast te leggen. Plus al de dieren die je dan ziet, zoals ijsvogels, die blijkbaar door de kou dichter naar de bewoonde gebieden komen, of gewoon door het wit beter zichtbaar zijn. Ook zonder kamera had ik me prima vermaakt.

Mooie foto, maar wel somber, doordat de automatische belichting er niet helemaal raad mee wist.

Het zonnetje Toevoegingen

De foto kon nog wel wat gebruiken. Nu had ik nog wat foto's gemaakt (had in totaal ruim 50 foto's gemaakt), onder andere een met een mooi winterzonnetje weerspiegeld in het water. Dat kon hier ook best wel in. Ik heb de zon, plus de reflectie, uit een andere foto (zie rechts) gekopieerd, en in de oorspronkelijke foto gemonteerd met behulp van Paint Shop Pro (versie 8).

Best nog een lastig karweitje. Wat ik doe is bijvoorbeeld de reflectie ruim selecteren (met selectie met de vrije hand, ongeveer als op het plaatje), en dan de rand vervagen over wel zo'n 30 pixels zodat de grens niet hard zichtbaar wordt ('doezelen', of Engels: 'feather'). Dan deze selectie kopiëren.

Vervolgens plak ik dit in een nieuwe laag in de uiteindelijke foto, en pas het contrast en de helderheid zo aan dat de kleur van het water overeenkomt met die van de foto waarin het terecht moet komen. Precies werkje, waar wat gevoel bij komt kijken.

Als alles op wens is kan je dan de laag samenvoegen met de achtergrond. Daarna hetzelfde voor het zonnetje zelf.

Meeuwen op de zandbankVerder had ik nog een mooie foto met een rijtje meeuwen, doe op een net onder het water liggende zandbank zaten. Zo'n zelfde zandbank zit er ook in het gebied van de foto, dus daar had ook best zo'n rijtje kunnen zitten. Waar heb ik die foto...

Ook hier weer dezelfde procedure: zorgvuldig selecteren, ruim kiezen, contrast bijwerken.

Zo kan je natuurlijk uren doorgaan... Had nog foto's van reigers, ijsvogeltjes, ... Maar pas op, het moet geen kermis worden. Er moeten voldoende details inzitten om een tijdje naar de foto te kunnen kijken, maar het was geen puzzel als hoe veel vogels kan je hier vinden. Ben hier dan ook gestopt.

Helderheid en contrast

Door het lage contrast was de automatische belichting wat aan de sombere kant. Moest dus het contrast wat bijstellen. Dit is nog best lastig, want met alleen de standaard contrast/helderheidsregeling kreeg ik niet wat ik wilde. De diepe schaduwen wilde ik namelijk voldoende donker houden, maar de lichte partijen moesten lichter.

Curves instellenIk heb het met een wat complexere methode gedaan: het aanpassen van de grijscurves (Aanpassen --> Helderheid en Contrast --> Curven.; een soort instelbare gamma-correctie). Hiermee heb ik bijvoorbeeld ingesteld dat de lichte tinten nog lichter moesten worden, terwijl de donkere gedeelten nog wat versterkt werden. Maar echt wit en echt zwart, en wat daar in de buurt zit, blijft gelijk (dus niet opeens grote puur witte vlakken, doordat een gebied overbelicht raakt).

Pas op met deze methode, kan soms zichtbare bijwerkingen geven.

Als laatste stap nog mijn naam rechts-onder toegevoegd, je moet je kunstwerk tenslotte toch signeren ;-)

Het resultaat

Dit is dan het resultaat geworden, en ik ben er best tevreden mee. Nog even mijn naam toegevoegd (rechts onder) en daar is'ie dan (hier op formaat 640 bij 480 pixels, in het echt op 2:3 formaat in verband met afdrukken, in 2916 x 1944 pixels):

Het resultaat

Afdrukken doe ik niet op mijn eigen printer. Vaak zijn de kleuren op de lange termijn niet kleurecht. Bovendien kan je toch niet op tegen afdrukcentrales als de HEMA, waar ik goede ervaringen mee heb. Zorg wel dat je de juiste EXIF informatie toegevoegd hebt, zie mijn EXIF pagina.

Heb de foto op 30x45 formaat afgedrukt, en netjes met een kader ingelijst. Verbluffend wat een goede afwerking nog verder doet met je foto. Ook hier zorg aan besteden laat zich duidelijk zien in het resultaat!

Foto was oorspronkelijk op 3:4 formaat, hoe kom je dan naar 2:3? Wel, ik wist al dat ik de foto wilde bijsnijden tot ongeveer 30x40, om het in een lijst van 40x50 te stoppen, dus dat deed er eigenlijk niet zo toe. Ik heb aan beide zijden een strook gekopieerd, en er gespiegeld weer aangeplakt, zodat het snijden niet al te precies zou komen.

Wat belangrijker was: de HEMA (en andere centrales) snijden wel eens erg krap af; op een proefafdruk was de onderste tekst rechts er af gevallen. Ik heb er dus ook nog een extra randje omheen geplakt, zodat ik zelf op de goede maat kon snijden. Belangrijk als je details in de buurt van de randen hebt!