Fotobewerking: Kerstkaarten

Mooiste is om dubbele kaarten te maken; een normale kaart is 10x15, dus dan krijg je 20x15 (voorkant+achterkant, gevouwen). Vergeet niet ook iets leuks op de achterkant te zetten. Dit is geen standaard formaat, oplossing: druk er twee af op 20x30...

Een van onze tradities is die van zelfgemaakte kerstkaarten. Alleen, om voor iedereen volledig handwerk te maken kost me wat te veel tijd; vandaar een 'handgemaakte' fotokaart (voor sommige jaren zelfs twee verschillende). Hier is het overzicht van de laatste jaren.

Elk jaar wel weer een worsteling om een goed thema/goede foto te vinden... en we beginnen er elk jaar ook weer te laat mee. 'Noodgedwongen' dus ook enkele jaren overgeslagen (verhuizing en zo).

2020: Detail uit glas-in-lood Munsterkerk, Bazel


Kerstkaart 2020 Raam Munster Bazel
Dit jaar een fragment uit de rand van een glas-in-loodraam uit de Münster-kerk in Bazel,
aangepast voor de gelegenheid.
Het volledige raam,
let op de rand

2019: Boodschap van een engel

Kerstkaart 2019 Pizzeria Sevilla
Inspiratie opgedaan in een pizzeria in Sevilla, beeld van de engel stond te koop Origineel

2018: Lower Antilope Canyon

Altijd weer mooi, die kleuren.

Kerstkaart 2018

2017: Sagrada Famila

Dit jaar in Barcelona geweest, ook in de Sagrada Familia. Veel kerst-taferelen daar. Maar, dit is het gebouw zelf; echt de moeite waard!

Geweldige feestdagen, en een gezegend 2018!

2016: kerstsfeer

Eens de nieuwe camera testen; heeft ingebouwde effecten zoals deze schitteringen. Niet echt origineel, maar in ieder geval de kerst-sfeer in kleuren. En, we waren weer te laat, dus moesten iets.

Kerst 2016

2012: ijspret

Vroeg in dit jaar tijdens een wandeling deze prachtige ijskristallen tegengekomen, vlak bij de Dommel. Door de vochtige lucht waren deze uitgegroeid (in de richting van de wind) van een enkele sneeuwvlok tot deze mooie 'kerstboompjes van een aantal centimeter groot. Niet echt de klassieke kerstgedachte, maar daar waren we uiteraard weer wat laat voor door de drukke weken, dus maar als nieuwjaarsgroet uitgebracht.

Kerst 2012: Gezegend 2013!

Kerst2012 originele fotoBewerking (zie de verkleinde originele foto rechts): een mooie uitsnede gemaakt, contrast en kleurverzadiging opgevoerd, en de tekst met schaduw toegevoegd. Verder hoefde er niets te gebeuren.

2011: een haast-klusje

Even druk bezig met een verbouwinkje, waardoor de computer ingepakt staat. Wat minder mogelijkheden, dus laptop-werk. Een foto van onze kerstboom van vorig jaar; gecombineerd met een glas-in-lood raam van een kerkje uit Curaçao waar het kerstverhaal te zien was (gereflecteerd in de kerstbal boven de tekst).

Gezegend 2012

2010: een klassiek stalletje

Dit jaar is het weer eens een meer klassieke kaart, gebaseerd op een huisje (stalletje) van keramiek dat ik eerder eens gemaakt heb. Verlichting er in en boven ge'fotoshopt'.

Goede Kerstdagen en een gezegend 2011 !! Kees, Irene, David & Joshua Moerman

2009: een bewogen jaar

2009 was voor mij, en vele anderen, een bewogen jaar (baan kwijt). Dat is dan ook het thema van deze wens...

De foto zelf is genomen op de A2 snelweg, vanuit de auto, vanuit de hand met een hele lange sluitertijd (zonder te proberen de kamera stil te houden, integendeel). Verder weinig aan bewerkt, alleen de tekst toegevoegd (als aparte laag, slagschaduw toegevoegd, en toen de laag verwrongen om hem op de lichtsporen te laten aansluiten), en de twee sterretjes. Wel vervolgens handmatig nog een 'echt' gouden sterretje op de bovenste van de twee geplakt.

Kerst 2009: een bewogen jaar

2008: kerst-engelen

In 2008 was de kaart in het teken van de kerst-engeltjes. De foto is genomen in Zwitserland in de Franciscaner kerk in Luzern (de oudste kerk daar, uit de 13e eeuw, met een heel barokke inrichting), en daarna door mij voorzien van de kerstwens. Leuk detail: volgens een legende is de plaats van Luzern ook door een engel doorgegeven. Aan de foto is verder weinig bewerking te pas gekomen.

Kerst 2008: engeltjes

2007: een vooruitblik

2007: startpuntDit jaar wel een vrij zwaar bewerkte kaart, met bovendien zware symboliek: een vooruitblik op de dood en de opstanding weergegeven door de kruisvorm en de steen (zou dus haast een paaskaart kunnen zijn). Gebaseerd op de kerst-tekst uit Jesaja 11:1: Maar uit de stronk zal een nieuwe scheut groeien... (de voorspelling in het oude testament van de geboorte).

De groene scheut Bewerking: de boomstronk met de kruisvorm is volledig natuurlijk (hiernaast rechts een overzichtsfoto, ik had ook een close-up), een oude stronk in het Yosemite National Park in Californië. De jonge scheut is daar met de hand aan toegevoegd (en ook de schaduw daarvan op de steen).

Ook de tekst is uiteraard zelf toegevoegd. Tekst in een kleur in een aparte laag zetten, deze vervormen, en vervolgens selecteren. Met die selectie heb ik vervolgens de onderliggende laag (met de boom) donkerder gemaakt, en met slagschaduw lichte en donkere randen gegeven, om zo het houtsnijwerk te suggereren.

2007: vooruitblik naar de opstanding

2006: het licht der wereld

Een eenvoudige kaart dit jaar, een kandelaar in de vorm van een kroon.

Kerst 2006: een simpel kaarsje

2005: aankondiging aan Maria

Kerst 2003: de alternatieve uitvoeringVoor de bewerkingDe verkondiging aan Maria, zoals uitgebeeld op het ijssculpturenfestival in Eindhoven. Hier hadden we zelfs twee foto's konden niet kiezen... In de werkelijkheid was de geboorte vermoedelijk niet in December; dan waren de herders niet in het veld... Maar, sneeuw kan in Bethlehem echt voorkomen.

Was nog best wat werk, wat het best te zien is aan de ijsversie: de achtergrond van het plafond en zo staan ook op de foto. Heb de engel en de voorgrond 'uitgeknipt', en toen de achtergrond vervaagd en met het kloonpenseel mooie stukken over de lelijke delen geschilderd.

De sneeuwversie had minder nodig; alleen de achtergrond verder vervaagd om de engel beter uit te laten komen.

Kerst 2005: ijsfestijn

2004: en toen was er het licht

Een boom in de sneeuw (het licht kwam eigenlijk van een lantaarnpaal).

Kerst 2004: lichtjes

2003: de ster wordt overschaduwd

Weer een symbolische kaart: door al het vuurwerk is de ster van Bethlehem haast niet meer te zien.

Een composiet-foto: drie opnames van ons vuurwerk van het jaar daarvoor over elkaar heen, om een voller effect te krijgen. Daarna met de hand een sterretje bijgeplaatst, en de teksten toegevoegd.

Kerst 2003: waar gaat het om?

2002: de ballen

Kerst 2002 alternatieve versieWaar ging het ook al weer om met kerst, waren het nu de kerstbomen of de lekkere hapjes?

Foto van rode en blauwe kerstballen (bij V&D), en daarna tussen de twee foto's een rood en blauw vlak uitgewisseld. Dat is natuurlijk even passen en meten, met uitknippen en plakken; gelukkig kan je in Paint Shop de maten van je knipwerk aanpassen. In beide foto's is het oorspronkelijke vlak ook nog te zien (dus het stuk dat uitgeknipt en naar de uiteindelijke foto verplaatst is).

Kerst 2002: waar ging het ook al weer om?

2001 en vroeger: moet ik nazoeken

Handgemaakte kaartJa, wat was dat ook al weer? Vermoedelijk niet met fotobewerking, maar nog 'echt' met de hand gemaakt... Zowaar pas bij opruimen een kaart tegengekomen (weet het jaartal niet meer, is nog ongeschreven). Gemaakt met een uitgeknipt sjabloon en inktspatten met een oude tandenborstel: snelle manier om veel kaarten te maken. Leuk detail: ook gespat met lichtgevende verf (je ziet hier en daar gelige puntjes tussen het rood en blauw), dus in het donker zie je het silhouet tegen de sterrennacht.

En hier nog een oudere: uit de begintijden van de hobbycomputer. Foto's scannen en bewerken was toen nog niet voor iedereen weggelegd, digitale camera's: vergeet het maar. Met wat mazzel had je een zwart-wit matrix-printer, of zoals hier een thermische printer (met temperatuurgevoelig papier). Een simpel tekenprogramma, en je kreeg onderstaande kerstkaart uit 1987.

Kerstkaart 1987