Couscous ('koeskoes')Dit gerecht is mijn eenpans-versie op het Marokkaanse gerecht Couscous. Vermoedelijk niet herkenbaar voor de kenners van die keuken, maar een lekker en vrij snel klaar te maken gerecht. Overigens niet het enige recept voor Couscous op het internet, zoek maar eens met Google naar Nederlandstalige pagina's op onderwerp ' Couscous' (ook leuk: zoek eens naar plaatjes van Couscous. Wat een verscheidenheid!). Couscous wordt gemaakt van korrels gemalen harde tarwe (zie Wikipedia), en is hier meestal al voorgekookt te koop, zodat de bereidingstijd lekker kort is. Oorspronkelijk is het bereiden van couscous vrij lastig (stomen en zo), en dus ook langdurig; nu dus niet meer... Dit recept pak ik zelf nogal eens, met name als ik niet veel tijd heb of een
aantal verschillende resten (rauwe) groenten te verwerken heb. Te serveren met
bijvoorbeeld mango-chutney, Marokkaanse rode wijn, tomatensalade, en een fris
toetje of Turkse koffie met zoetigheden. Volgens originele recept moeten er blokjes lamsvlees en pittige worst in. In plaats hiervan neem ik ook wel soja-brokjes (voor vegetariërs) of dobbelsteentjes 'Chorizo', een pittige salami-soort (ook wel pizza-salami genoemd). Ook mogelijk: gewone salami of snijworst, in welk geval wel extra kruiden toegevoegd moeten worden. Ook horen en kikker-erwten in (officieel keker-erwten), die van te voren moeten weken. Doe ik ook niet altijd... Wel eens dadels, lekker zoet. IngrediëntenIk ben hier nooit zo precies mee, hangt er ook een beetje van af wat ik in huis heb.
Bereiding
ServerenTe serveren met bijvoorbeeld mango-chutney, Marokkaanse rode wijn, tomaten-salade (met verse munt?), en een fris toetje of Turkse thee/koffie met Marokkaanse zoetigheden. |
op mijn site |