Couscous ('koeskoes')
Dit gerecht is mijn eenpans-versie op het
Marokkaanse gerecht Couscous. Vermoedelijk niet herkenbaar
voor de kenners van die keuken, maar een lekker en vrij snel klaar te maken
gerecht. Overigens niet het enige recept voor Couscous op het internet, zoek
maar eens met Google naar Nederlandstalige
pagina's op onderwerp ' Couscous'
(ook leuk: zoek eens naar plaatjes van Couscous. Wat een
verscheidenheid!).
Couscous wordt gemaakt van korrels gemalen harde tarwe (zie Wikipedia), en is hier
meestal al voorgekookt te koop, zodat de bereidingstijd lekker kort is.
Oorspronkelijk is het bereiden van couscous vrij lastig (stomen en zo), en dus
ook langdurig; nu dus niet meer...
Dit recept pak ik zelf nogal eens, met name als ik niet veel tijd heb of een
aantal verschillende resten (rauwe) groenten te verwerken heb. Te serveren met
bijvoorbeeld mango-chutney, Marokkaanse rode wijn, tomatensalade, en een fris
toetje of Turkse koffie met zoetigheden.
Volgens originele recept moeten er
blokjes lamsvlees en pittige worst in. In plaats hiervan neem ik ook wel
soja-brokjes (voor vegetariërs) of dobbelsteentjes 'Chorizo', een pittige
salami-soort (ook wel pizza-salami genoemd). Ook mogelijk: gewone salami of
snijworst, in welk geval wel extra kruiden toegevoegd moeten worden. Ook horen
en kikker-erwten in (officieel keker-erwten), die van te voren moeten weken.
Doe ik ook niet altijd... Wel eens dadels, lekker zoet.
Ingrediënten
Ik ben hier nooit zo precies mee, hangt er ook een beetje van af wat ik in
huis heb.
Ingrediënt |
Hoeveelheid
(per persoon) |
Alternatief |
Couscous |
kopje p/p |
|
Olijfolie |
|
Zonnebloem- of gewone olie |
Chorizo, spekblokjes, lamsvlees, ... |
100 gr |
Soja-blokjes |
Groenten (ui, paprika, courgette, wortel, broccoli, prei,
wat je in huis hebt) |
200 gr |
Kijk maar in de koelkast |
Kikker-erwten |
100 gr |
Of wat meer groenten |
Bouillonblokje |
|
zout/peper? |
Kaneelstokje, theelepel komijnzaadjes |
naar smaak |
schep tandoori-pasta of curry-pasta |
Verse korianderblaadjes |
|
|
Bereiding
- Indien gebruikt: dag van te voren de kikkererwten in de week zetten, uur
van te voren soja-blokjes in warm water laten weken.
- Braadpan opwarmen, scheut olie er in, spekblokjes in de pan, gesneden ui
erbij, uitbakken c.q. fruiten (3 min).
- Worst (bij voorkeur Chorizo) in dobbelsteenjes snijden (1 à 2 cm), erbij
meebakken (3 min). Eventueel vlees er bij.
- Wortel in schijfjes, sperzieboontjes in stukjes (3 cm), snijbonen in
wiebertjes, soja en kikkererwten laten uitlekken, alles in pan erbij samen met
kaneel en komijn. 10 tot 15 minuten laten bakken/stoven (deksel er op).
- Paprika, aubergine en andere snel-klare groenten in stukken, champignons in
plakjes, samen met kruiden in pan erbij, 10 à 15 minuten laten stoven.
- Couscous er bij gooien, omscheppen.
- Kop warm water (of met wat vruchtensap, ook lekker) met bouillonblokje
erbij, omscheppen, aan de kook laten komen.
- Oppassen: couscous neemt het water op, en kan dan gaan aanbranden. Indien
nodig extra water toevoegen, maar niet te veel daar het anders papperig wordt.
5 minuten laten garen.
- Verse korianderblaadjes erover snipperen, opdienen.
Serveren
Te serveren met bijvoorbeeld mango-chutney, Marokkaanse rode wijn,
tomaten-salade (met verse munt?), en een fris toetje of Turkse thee/koffie met
Marokkaanse zoetigheden.
|