Basics
Wat basisdingen om niet te vergeten/kwijt te raken (wat ik op losse
kladblaadjes had staan)...
Zandtaart/Wiener-deeg
3 bloem, twee boter, 1 suiker (bv 300 gr bloem, 200 gr boter, 100 gr
suiker); eventueel een half ei (de rest om de taart te bestrijken); snufje
zout, metpuntje gemalen cardamom, en zo voort ;-)
Kalkoenmarinade
Om de kerstkalkoen mals te maken:
- 6 liter water,
- 125 gr zout,
- kruiden: zwarte peperkorrels, peterselie, tijm, laurierblad, kaneelstokjes,
karwijzaad, kruidnagel, piment, gember, rozemarijn, knoflook
- 2 gesnipperde uien
- 2 in parten gesneden sinasappels, 1 citroen
In een grote plastic tas samen met de kalkoen, dichtbinden en 24 uur laten
staan (in de koeling, of als het buiten voldoende koud is in een emmer
buiten).
40 minuten voor'ie in de oven moet: uit de pekel halen en drogen; oventijd
afhankelijk van gewicht. Was voor mij 1 1/2 uur: eerst half uur op 220 graden,
dan naar 180 graden; laatste kwartier weer 220 (bij gevulde kalkoen: 25 minuten
extra, anders wordt de vulling niet goed warm). Regelmatig bedruipen. Plus
15..30 minuten laten rusten!
Flatbread
200 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram sundried tomatos in olie; in de
foodprocessor; water toevoegen tot mooi soepel deeg. Dun uitrollen en bakken in
koekenpan; 5 minuten per kant.
|