Groene Soep
Een lekkere groentesoep, maar dan niet de klassieke (met balletjes). Dit is
een romige soep op basis van gepureerde groenten (ook makkelijk als je je gebit
vergeten bent :-). Gebaseerd op een wortelsoep (uiteraard oranje) die ik een
keer in de AllerHande gezien heb. Dat was overigens de beste manier om de
kinderen gekookte worteltjes te laten eten! Deze soep vinden ze ook
heerlijk.
Vaak neem ik de dubbele hoeveelheid groente, en vries ik de helft van de
gepureerde groenten (zonder verdere ingrediënten) in. Makkelijk voor een
volgende keer.
Leuk: mijn foto van deze soep heeft heeft zelfs de Volkskrant gehaald (rubriek
'mijnfoto' van 15 november 2008, samen met 15 andere soepfoto's).
Ingrediënten
Ik ben hier nooit zo precies mee, hangt er ook een beetje van af wat ik in
huis heb.
Ingrediënt |
Hoeveelheid
(4 personen) |
Alternatief |
Broccoli, Courgette |
500 gram |
|
Pot (runder)bouillon met stukjes vlees |
300 .. 400 ml |
Bouillonblokjes + 350 ml water |
Crème fraîche |
125 ml |
(ongeklopte) slagroom, kokosroom |
Gembersiroop |
scheut |
(naar keuze) |
Curry pasta |
naar smaak |
voor als je een pittiger soep wilt |
Basilicum |
bosje |
Of koriander (heel andere smaak!) |
Voorbereiden
- Groente in stukjes snijden, met weinig water koken tot
ze gaar zijn.
- (Iets) af laten koelen en in de keukenmachine of met staafmixer
pureren.
Bereiding
- Alle ingrediënten in een pan doen (basilicum snipperen), goed roeren (even
met de mixer) en net niet aan de kook brengen. Hoeft niet te koken (groente is
al gaar).
- Serveren. Als je het mooi wilt doen, iets van het mengsel apart houden
zonder crème fraîche, en dit (donkerder) mengsel gebruiken om de soep te
garneren (het ster-effect in het midden van de foto). Of gebruik wat blaadjes
basilicum.
Variaties
- Ook lekker met snippers gerookte
zalm (maar dan niet de stukjes vlees uit de bouillon er in doen).
- Oranje soep: In plaats van groene groenten: smoor
worteltjes voor 10 minuten in iets olijfolie, tomatenpuree er bij en nog even
laten smoren (zorg dat het niet aanbrand), gaar koken, en verder als recept
(vanaf 'voorbereiden').
- Roze soep: misschien met bietjes?
- Kokosmelk (blikje) in plaats van crème fraîche, geeft weer
een heel andere(oosterse) smaak, zeker in combinatie met een
curry-mengsel.
- En het onderstaande voorbeeld mag je zelf bedenken...
|