Sambal Gore Boontjes

Dit gerecht is mijn versie op het Indonesische gerecht Sambal Goreng Boontjes (Ja, ik weet dat de titel niet klopt, dit is met opzet...). Vermoedelijk niet meer herkenbaar voor de kenners van die keuken (excuses), maar een lekker en vrij snel klaar te maken gerecht. De kruiden zijn wat meer gekozen uit de Thaise keuken, waar ik dol op ben. De basiskruiden zijn daar:

 • Knoflook (in welke keuken niet, behalve misschien de Nederlandse?)
 • Gemberwortel (vers, in plakjes of geraspt)
 • Citroengras (lemon grass, sereh)
 • Rode pepers
 • Basilicum
 • Koreander (vrij uitgesproken smaak, niet iedereen vind het lekker)

Lekker met (pandan)rijst en mango-chutney, en misschien sla?

Ingredienten

Ik ben hier nooit zo precies mee, hangt er ook een beetje van af wat ik in huis heb. Boontjes zijn natuurlijk essentieel (maar kunnen ook bijvoorbeeld in ruiten gesneden snijbonen zijn), maar ik fruit soms ook wel paprika mee met het gehakt, of courgette. En ook qua kruiden is het toch letten op je eigen smaak.

Ingrediënt Hoeveelheid Alternatief
Sperzieboontjes 600 .. 800 gram  
Gehakt (half om half) 400 gram  
Uien 2  
Geraspte kokos 50 gram  
Knoflook 4 teentjes  
Gember 2 cm  
Rode pepers 1 .. 4 schep currypasta
Citroengras (sereh, lemongrass) 1/2 stengel niet verplicht
Palmsuiker 1 cm schepje gewone suiker
Thaise vissaus eetlepel bouillionblokje
Tomaat 2 sheut tomatenketchup
Verse koreander paar takjes
niet verplicht; alternatief basilicum

Bereiding

Ik ga er van uit dat je de boontjes van te voren zonodig hebt schoongemaakt.

 1. (start) Boontjes in een pan met wat water aan de kook brengen. Citroengras uit elkaar halen in sprieten, en door de boontjes doen. 25 minuten laten koken
 2. Ondertussen uien snipperen. In een hapjespan of grote koekepan gehakt met uien rul braden. Knoflook, geraspte gember, palmsuiker toevoegen. Rode pepertjes schoonmaken (zaadjes en zaadlijsten er uit halen, fijnsnijden) en er door doen. Pepertjes kunnen erg verschillen wat betreft de scherpte...
 3. (20 minuten) Kokos toevoegen en bruin laten worden (maar niet te donker).
 4. (25 minuten) Tomaat in stukjes snijden en toevoegen, weer even laten bakken. Eetlepel vissaus toevoegen. Koreander fijnsnijden en toevoegen.
 5. Boontjesnat gebruiken om het gehaktmengsel vochtig te maken (maar het moet geen soep worden!). Rest van boontjesnat afgieten. Dan het gehaktmengsel in de pan met de boontjes gooien, en mengen. Zo kunnen de smaken goed door elkaar trekken. 5 minuten laten staan.
 6. Klaar.

Afhankelijk van hoe lastig je gasten zijn de sprieten citroengras er van te voren uit vissen (te taai om te eten). Serveren met rijst (lekker met pandanrijst). Mangochutney doet het er ook goed bij (zie foto). Sla mag ook.