Verse Makreel uit de oven

Voorbereide makreelMakreel is een heerlijke, mooie en voordelige vis, vol gezonde vetten. Mijn favoriete recept is om de vis pittig te marineren (dag van te voren), en dat in de oven. Weinig werk, veel resultaat.

Makrelen zijn echte roofvissen: kijk niet verbaasd als er bij aankoop een of meer staartjes (van bijvoorbeeld ansjovis) uit de mond van de makreel steken.

Er zit gelukkig niet veel graat in, en de graten die er in zitten zijn vrij groot, dus makkelijk te vinden.

Ingrediënten

Makreel: Meestal neem ik een makreel (van zo'n 200 .. 250 gram voor het schoonmaken) per persoon, maar als ze erg groot zijn kan je natuurlijk ook delen. Kop er af en ingewanden er uit (zelf doen, of laten schoonmaken).

De marinade: een mengsel van gelijke delen van mijn 'gemberworst' (of verse gember en knoflook),  sojasaus, en zoete pittige chillisaus (van dat spul voor bij de loempia's...). Plus een snuf zout en een scheutje olie. Voor 4 makrelen maak ik ongeveer een laag van 1..2 cm in een forse soepkop (zie foto).

Bereiding

  • Makreel uit de ovenMarinade maken: alles bij elkaar roeren.
  • Vis schoonmaken als dit nog nodig is, en aan de zijkant inkerven (zie bovenste foto).
  • Makreel per stuk op een stukje vershoudfolie leggen; een schepje marinade in de buikholte, een schepje op de ene zijkant (uitsmeren, ook in de inkepingen), omdraaien en een schepje op dezelfde manier op de andere kant. Folie strak om de makreel heen vouwen (zodat de marinade goed verspreid zit).
  • De vier makrelen op een bord in de koelkast, en de volgende ochtend nog een keertje omdraaien (kan de marinade zich weer verspreiden).
  • In de oven bakken (200 °C, 20 minuten, even checken of'ie van binnen gaar is want ovens verschillen nog wel eens). Wil je niet dat je ovenplaat vies wordt: gebruik dan bakpapier onder de vis. Handig!

Lekker met Pandanrijst en (oosterse) groenten. Eet smakelijk!