Marokkaans-Thaise Garnalen

Marokkaans-Thaise Garnalen
Marokkaans-Thaise Garnalen

Inspiratie vanuit Marrakech...

Africa meets Asia... Misschien een beetje vreemde mix, maar ik vond het wel smakelijk. De link zit in het gebruik van 'Ras el Hanout' als kruidenmengsel bij de garnalen, terwijl de rest meet Aziatisch (Thais) is. Zoet-pittig, maar toch echt anders dan de klassieke Aziatische keuken. Ras El Hanout betekent "het beste van de winkel"; "van de bovenste plank". Het is een typisch Marokkaans kruidenmengsel, en bestaat uit minstens 12 ingrediënten zoals komijn en koriander, maar soms worden er wel 50 in verwerkt.

Ik heb onderstaand recept pas gemaakt, voor twee personen, en wat gegokt met hoeveelheden, neem onderstaand recept dus niet te letterlijk... bedacht me pas later er een foto van te maken (vandaar dat die ook wat rommelig is; had ik netter kunnen opmaken).

Ingrediënten

De hoeveelheid is bedoeld voor 2 personen.


Ingrediënt Hoeveelheid Alternatief/bereiding/uitleg
grote grijze gepelde garnalen ~16 Grijze garnalen zijn nog ongekookt, en worden minder snel taai (mits je ze kort verhit, tot ze roze zijn).
brede rijstnoodles 2 porties Zal ook wel met Tagliatelle gaan, om er nog een continent doorheen te mixen
Ras el Hanout 2 theelepels Het Marokkaanse kruidenmengsel
citroensap 1 eetlepel   
soy sause 2 eetlepels Kikkoman, de Japanse, niet zoete variant; voor het zout
oestersaus 1 eetlepel  
Chinese chilli saus 2 eetlepels zoet en pittig
rest kokosmelk/room flinke scheut  
verse koriander handje Fijnsnijden.

Bereiding

  • Garnalen (ontdooid) 2 uur van te voren met de Ras El Hanout inwrijven, laten trekken
  • Garnalen 1 uur van te voren (met kruiden en al) marineren in het mengsel van citroensap, soy sause, oestersaus en Chinese saus
  • 20 minuten van te voren: rijstvermicelli beetgaar koken
  • 5 minuten van te voren: rijstvermicelli afgieten. Wok verhitten, garnalen uit de marinade halen en in de hete wok even roerbakken (tot ze wat roze beginnen te worden); gekookte rijstvermicelli er door, marinade van de garnalen er bij gooien, een minuut omscheppen, scheut kokosroom en verse fijngesneden koriander er door en opdienen.

Op de foto geserveerd met roergebakken paprika/ui (ook gewokt; al voor het bakken van de garnalen), met wat knoflook en Thaise basilicum. Plus een salade van ijsbergsla, komkommerreepjes, mangoreepjes, tomaat, en een dressing van olijfolie, balsamicoazijn, puntje mosterd, en wat aardbei-limonadesiroop.

Tip: Koriander altijd pas op het einde toevoegen, niet mee laten koken (dan gaat de aparte smaak/geur verloren).