Vegetarische maaltijdsoep met tomaten

Gevulde Tomatensoep

Gevulde tomatensoep (vegetarisch)

Nu ben ik zelf geen vegetariër, maar dat wil ook weer niet zeggen dat er altijd vlees in moet. Ook beter voor het milieu (vlees is niet zo'n erg efficiënte voedselbron, hier in Nederland). Dus, een keertje zonder kan best, zeker met een smakelijke en stevige soep als deze.

De basis was een deel van een grote zak trostomaten die ik in een opwelling goedkoop op de markt had gekocht. Ik ga praktisch nooit met een boodschappenlijst naar de markt, maar laat me leiden door wat er die dag te koop is. Samen met wat andere 'resten' heb ik een deel in een voedzame soep verwerkt. De bonen zorgen mede voor de vleesvervanging (B-vitamines).

Een deel van de groente heb ik gepureerd met een staafmixer, om een vollere substantie te krijgen. Samen met de rest van de grove groente geeft dat een goed 'mondgevoel'. Het pepertje geeft het geheel wat pit; terwijl de crème fraîche toch een zacht, romig gevoel geeft.

Ingrediënten

Het recept is bedoeld als maaltijdsoep voor 4 personen. De hoeveelheden komen niet zo nauw, dit is typisch een soep die je prima aan het einde van de week kunt maken (restjesdag)...

Ingrediënt Hoeveelheid Opmerkingen
tomaten 800 gram .. kilo
In stukken gesneden 
ui 1 gesnipperd
paprika, prei, venkel, wortel, courgette, ...
bij elkaar zo'n 600..800 gram  wat je nog in huis hebt, grof gesneden. In  het voorbeeld: halve prei, halve venkelknol, 1 stevige wortel, 2 rode paprika'tjes. Voor de kleur beter rode dan groene groenten...
knoflook 3 tenen grof gesnipperd
bouillonblokjes  voor 1..2 liter
aantal is afhankelijk van het merk, en van hoe zout je het wilt hebben
bonen (bijvoorbeeld kidneybeans, kikkererwten)
1..2 blikjes van 400 gram (250 gram uitlekgewicht)
in deze versie: 1 blikje kidneybeans (die mooie rood-bruine) en een half blikje kikkererwten (rest van de couscous eerder de week). Zijn al gaar in blik, en hoeven alleen nog opgewarmd.
crème fraîche 100 ml een rest die ik had staan  
macaroni rest, gekookt
zal zo'n 200 gram geweest zijn
rood pepertje 1
gesnipperd, verwijder de zaadjes/zaadlijsten als je het mild wilt houden
basilicum, laurierblad, rozemarijn, ...
naar smaak
2 blaadjes laurier; en een dot gedroogde basilicum en rozemarijn

Bereiding

  • Houd de bonen en de tomaten nog even apart...
  • De (minst mooie) helft van de harde groenten in een grote pan met wat olie een minuut of 10 fruiten (ui, wortel, paprika, de venkelstelen, donkergroene deel van de prei...), knoflook en pepertje wat later toevoegen (niet te lang/donker fruiten, anders wordt'ie bitter)
  • Tegelijkertijd de mooie helft van de harde groenten in een klein pannetje met weinig water en de bouillonblokjes aan de kook brengen (als er te veel water bij zit wordt de soep dun)
  • Tomaten grof snijden en het grootste deel in de grote pan met gefruite groenten doen, ook het vocht uit het blikje kidneybeans kan er bij, aan de kook brengen, kruiden toevoegen.
  • Even pauze, 15 minuten laten koken...
  • Bonen en de macaroni kunnen bij de groente in het kleine pannetje om ook op temperatuur te komen
  • De groente in de grote pan zal nu gaar zijn; crème fraîche erbij en met een staafmixer of blender de zaak pureren.
  • Inhoud van de kleine pan (de grove groenten) en de rest van de tomaat er bij, doorroeren, en even laten staan om de smaken door te laten trekken (niet meer koken, maar laat'em ook niet koud worden). Let op; het kookvocht uit de kleine pan kan er ook gewoon bij (vitamines!), maar niet te veel vocht anders wordt de soep te waterig...
  • Eventueel met zout en peper op smaak brengen

Een voedzame soep. Eet smakelijk!