Couscous ('koeskoes')

Mijn CouscousDit gerecht is mijn eenpans-versie op het Marokkaanse gerecht Couscous. Vermoedelijk niet herkenbaar voor de kenners van die keuken, maar een lekker en vrij snel klaar te maken gerecht. Overigens niet het enige recept voor Couscous op het internet, zoek maar eens met Google naar Nederlandstalige pagina's op onderwerp ' Couscous' (ook leuk: zoek eens naar plaatjes van Couscous. Wat een verscheidenheid!).

Couscous wordt gemaakt van korrels gemalen harde tarwe (zie Wikipedia), en is hier meestal al voorgekookt te koop, zodat de bereidingstijd lekker kort is. Oorspronkelijk is het bereiden van couscous vrij lastig (stomen en zo), en dus ook langdurig; nu dus niet meer...

Dit recept pak ik zelf nogal eens, met name als ik niet veel tijd heb of een aantal verschillende resten (rauwe) groenten te verwerken heb. Te serveren met bijvoorbeeld mango-chutney, Marokkaanse rode wijn, tomatensalade, en een fris toetje of Turkse koffie met zoetigheden.

[Couscous bij schoonzus]Volgens originele recept moeten er blokjes lamsvlees en pittige worst in. In plaats hiervan neem ik ook wel soja-brokjes (voor vegetariërs) of dobbelsteentjes 'Chorizo', een pittige salami-soort (ook wel pizza-salami genoemd). Ook mogelijk: gewone salami of snijworst, in welk geval wel extra kruiden toegevoegd moeten worden. Ook horen en kikker-erwten in (officieel keker-erwten), die van te voren moeten weken. Doe ik ook niet altijd... Wel eens dadels, lekker zoet.

Ingrediënten

Ik ben hier nooit zo precies mee, hangt er ook een beetje van af wat ik in huis heb.

Ingrediënt Hoeveelheid
(per persoon)
Alternatief
Couscous kopje p/p   
Olijfolie      Zonnebloem- of gewone olie
Chorizo, spekblokjes, lamsvlees, ... 100 gr   Soja-blokjes
Groenten (ui, paprika, courgette, wortel, broccoli, prei, wat je in huis hebt) 200 gr   Kijk maar in de koelkast
Kikker-erwten 100 gr   Of wat meer groenten
Bouillonblokje      zout/peper?
Kaneelstokje, theelepel komijnzaadjes naar smaak schep tandoori-pasta of curry-pasta
Verse korianderblaadjes      

Bereiding

  • Indien gebruikt: dag van te voren de kikkererwten in de week zetten, uur van te voren soja-blokjes in warm water laten weken.
  • Braadpan opwarmen, scheut olie er in, spekblokjes in de pan, gesneden ui erbij, uitbakken c.q. fruiten (3 min).
  • Worst (bij voorkeur Chorizo) in dobbelsteenjes snijden (1 à 2 cm), erbij meebakken (3 min). Eventueel vlees er bij.
  • Wortel in schijfjes, sperzieboontjes in stukjes (3 cm), snijbonen in wiebertjes, soja en kikkererwten laten uitlekken, alles in pan erbij samen met kaneel en komijn. 10 tot 15 minuten laten bakken/stoven (deksel er op).
  • Paprika, aubergine en andere snel-klare groenten in stukken, champignons in plakjes, samen met kruiden in pan erbij, 10 à 15 minuten laten stoven.
  • Couscous er bij gooien, omscheppen.
  • Kop warm water (of met wat vruchtensap, ook lekker) met bouillonblokje erbij, omscheppen, aan de kook laten komen.
  • Oppassen: couscous neemt het water op, en kan dan gaan aanbranden. Indien nodig extra water toevoegen, maar niet te veel daar het anders papperig wordt. 5 minuten laten garen.
  • Verse korianderblaadjes erover snipperen, opdienen.

Serveren

Te serveren met bijvoorbeeld mango-chutney, Marokkaanse rode wijn, tomaten-salade (met verse munt?), en een fris toetje of Turkse thee/koffie met Marokkaanse zoetigheden.