Singapore Laksa

Singapore Laksa
Singapore Laksa (mijn variant)

Op deze pagina twee recepten voor noodle soep; Laksa en een simpele noodle soep.

Laksa

Laksa is een pittige maaltijdsoep uit Singapore. Heb hem daar gegeten in het 'Holland House', en was gelijk verkocht, een pittige smaakvolle soep met kokos. Wat meer bewerkelijk dan de simpele noodle soep verderop deze pagina, omdat ik zelf mijn curry-mengsel heb gemaakt, maar heel smakelijk!

Er is geen standaard-recept van laksa, iedereen maakt het toch op zijn eigen manier, dus ik heb ook wat vrijheid genomen om het te doen met wat ik op dit moment in huis heb (had het maken van de soep niet echt gepland, en we hebben hier geen toko in het dorp). Als het resultaat maar geurig, pittig en romig is.

De Rempah (curry-pasta)

De rempah-pasta is genoeg voor 3 keer, te kleine hoeveelheden malen gaat niet goed in een blender of keukenmachine (wel natuurlijk met de hand in een vijzel). Ik heb een deel (ongeveer 100 ml) gebruikt, en twee delen ingevroren.

Ingrediënt Hoeveelheid
Ui
2 (middenmaat)
Knoflook
6 tenen
Verse gember
2 tot 3 cm
Rode peper
5 stuks
Korianderzaad
zie tekst
Komijn
theelepel
Citroenblad
3 bladen
Citroengras
1 dikke stengel
Vissaus (Nam Pla)
3 eetlepels
Cashewnoten
hand vol
Steranijs 1 ster
Olie
scheutje
Kerriepoeder
theelepel

Rempah-ingrediënten (350 ml totaal)

De hoeveelheden kunnen naar eigen smaak aangepast worden. Het moet een pittig mengsel worden, de hoeveelheid rode peper hangt af van de scherpte van wat je hebt. In mijn geval was het een mix (restjes), drie gedroogde rode pepertjes, twee kleine heel pittige, en drie grote mildere pepers. Wil je het niet te pittig hebben, haal dan de pitjes en de zaadlijsten uit de pepers.

Gebruik van de citroengras (lemon grass) alleen het witte gedeelte, niet de uitgedroogde punten (kan je wel later nog in de soep laten meetrekken). Ik kon in mijn geval ongeveer twee-derde gebruiken. Eerst in plakjes gesneden, beter voor de machine.

Ook de koriander was een mix: ik had aan het einde van de zomer nog niet rijpe korianderzaden (groen in plaats van bruin) geoogst en ingevroren, eetlepel daarvan gebruikt naast een lepeltje rijpe zaden uit de toko.

De cashewnoten worden gebruikt om een mooie pasta te krijgen (en natuurlijk ook voor de smaak). In het ooorsponkelijke gerecht zijn dit 'candle nuts', maar daar is zelfs geen Nederlandse vertaling voor. Meestal worden als vervanging macademia-noten gebruikt, maar die had ik niet in huis.

Meng alles in een blender/keukenmachine en mix tot een glad mengsel. Proef en voeg evt nog wat zout toe (maar pas op, de vissaus zorgt al voor zout).

De soep (2..3 personen)

Ingrediënt Hoeveelheid
Kokosroom
pakje 200 ml Kara
UHT coconut cream
Groente
300 gram, zie tekst
Taugé 125 gram
Ei
1..2
Vis/vlees/tofu
zie tekst
Verse koriander
handvol
Kippenbouillon
pot of blokje
Dikke rijstnoodles

Gembersiroop
naar smaak


De uiteindelijke soep bestaat uit de rempah pasta, groente, rijst-noodles en iets van vis of vlees. De groentes waren in mijn geval een groene paprika, een stronkje broccoli, twee wortel, taugé; bij elkaar ongeveer 400 gram. Als vlees had ik wat garnalen, wat inktvis in ringetjes, wat nep-krab (surimi) en wat spekblokjes.

Snij hardere groente als paprika en wortel in reepjes ('juliënne').

Breng in een kleine pan water aan de kook voor de rijstnoodles.

Neem een wok of hapjespan en doe er wat olie in. verhit op vrij hoog vuur als je eerst garnalen en zo even wilt aanbakken, vis deze vervolgens weer uit de olie (anders worden ze veel te gaar). Fruit de rempah op laag vuur voor zo'n 5..10 minuten, totdat deze (wat) bruin en geurig wordt.

Voeg nu in de wok de groente toe die wat langer moet hebben (paprika, wortel) en roerbak deze even (niet laten aanbranden). Voeg 500 ml vocht toe (bouillon plus water, of water en bouillonblokje) plus de groenten die wel moeten koken maar niet moeten bakken (broccoli), en breng aan de kook voor 10 minuten. Proeven, evt wat gembersiroop er bij als je het wat zoeter wilt hebben (ik wel).

Doe ondertussen 1..2 eieren in de pan met kokend water, en drie minuten later ook de rijstnoodles. Laat dit zo'n 4 minuten koken (afhankelijk van de noodles; het ei moet zo'n 7 minuten koken dus haal dit er op tijd uit).

Voeg op het einde ook nog de taugé toe (hoeft maar even te hebben. moet knapperig blijven), en de kokosroom. Doe de noodles in de kommen, schep de inhoud van de wok er over heen, leg er een half gepeld ei en de vis/vlees/tofu op en strooi er verse koriander over.

Eet smakelijk!


Gevulde Noodle SoepSimpele Noodle Soep

Noodle soep is lekker makkelijk, maar soms toch wat magertjes, met alleen noodles en bouillon.... Ik doe er extra vulling in, en dan is het een snel-klaar maaltijdsoep, die bovendien wat meer oosters smaakt.

Normaal zou je voor 4 personen ook 4 pakjes noodle soep nemen. Kan, maar ik gebruik toch maar twee pakjes van de voorverpakte bouillonpoeder die er bij zitten (anders wordt het mij te zout). Dus gebruik ik twee pakjes, en 2 porties 'kale' snel-klaar noodles.

Ik maak het vaak met ofwel kabeljauw (goedkoop op de markt: kibbeling maar dan uiteraard nog niet in deegjasje en niet gefrituurd, 6 Euro voor 2 kilo), of met garnalen en krabsticks. Maar ook kip is goed bruikbaar (smaak van de pakjes noodlesoep er op aanpassen).

Op het bord doe ik wat in reepjes gesneden ijsbergsla, waarna ik de soep er omheen schep. Lekker knapperig.

Ingrediënten

De hoeveelheid is bedoeld als maaltijdsoep voor 4 personen.

Ingrediënt Hoeveelheid Alternatief
Goedkope noodle soep 2 pakjes  
Snel-klaar noodles 2 porties of nog twee pakjes noodle soep,
maar zonder de zakjes bouillon
3 paprika's   of broccoli, courgette, ...
Blikje kokosmelk 125 of 400 ml naar smaak  
Kabeljauw-wangetjes 400 gram krab-sticks, garnalen, kip, ...
Thaise curry pasta
(rood of groen)
naar smaak
(forse theelepel)
Rode peper, Indiaase curry, ...
Pindakaas (1 eetlepel, naar keuze)  
Palmsuiker brokje schepje gewone suiker
Knoflook, citroensap,
geraspte gember
naar smaak zie gemberrasp/knoflook-mengsel
ijsbergsla paar bladen taugé
Koriander paar takjes basilicum (andere smaak!)

Bereiding

  • Paprika en/of andere groenten in stukjes snijden, in pan doen, water er bij (ruim 1/2 liter). Curry pasta, pindakaas, suiker, knoflook, gemberrasp, citroensap er bij doen. Bij gebruik van kip dit er ook nu al in doen.
  • Vis schoonmaken indien nodig.
  • Noodle soep en snel-klaar noodlesAls het water kookt de noodles er in doen. Misschien goed om ze van te voren iets klein te breken, eet makkelijker. Maar overdrijf het niet! Eventueel nog extra water er bij, zodat de noodles onder staan.
  • Als het water weer kookt de vis er door doen.
  • Als de noodles zacht genoeg zijn (niet té zacht, ze zijn vaak al in 5 minuten goed) de kokosmelk er door doen, en bij groot blik de soep weer even op temperatuur laten komen (niet meer koken).
  • Ijsbergsla in smalle reepjes snijden, in het midden op de borden doen, soep er omheen scheppen, verse koriander eroverheen snipperen.

Variaties

Zo veel als je zin hebt... Op de foto had ik er bijvoorbeeld wat van die miniatuur gekruide frietjes overheen gestrooid, van de toko. Hoe heten die ook al weer?