Thaise Kokossoep
Tom Ka Kai
Een favoriet van ons is ook de Thaise kokossoep, Tom Ka Kai (of Tom Kha Gai,
of een variatie op die spelling). Niet zo overdreven (maar wel lekker) pittig
als de Thom Yam, maar juist een milde, romige soep, zo lang je je inhoudt met
de pepertjes. Makkelijk te maken, heerlijk als soep vooraf aan een Aziatische
maaltijd, en een kleurig begin. Een beetje een Europese versie; de Thaise is
wat meer pittig/zuur: zie deze
(Engelstalige) video.
Ingrediënten
Ik ben hier nooit zo precies mee, hangt er ook een beetje van af wat ik in
huis heb. De foto is redelijk van onderstaand recept; je ziet de
citroengrasblaadjes (die stokjes), de plakjes galanga en de pepertjes duidelijk
zitten.
Eigenlijk moet je in ieder geval Galanga-wortel gebruiken: dit is in het
Thais namelijk 'Kha' of 'Ka' (ข่า), en dus een echt onderdeel van deze soep.
Daarnaast is ook de kokosroom, iets van citroen, en de pepertjes ook
essentieel.
Ingrediënt |
Hoeveelheid
(4 personen)
|
Tip |
Kokosroom |
400 ml |
Geen blikjes kokosmelk, zijn te dun voor een romige
soep. Ik gebruik zelf pakjes 'Kara UHT natural coconut cream' (toko). |
Galanga-wortel
|
2 cm |
Ook wel Laos genoemd. In plakjes gesneden. Je kan ook
gemberwortel gebruiken (doe ik meestal omdat ik dat vaker in huis heb), al is
de smaak toch wat anders.
|
Citroengras (Sereh, Lemon grass), vers |
1 stengel |
en/of 2..3 citroenboomblaadjes (Kaffir Lime Leaves, Djeroek
Poeroet)
|
Rode chilipeper |
1 |
zonder zaadjes, anders is'ie te pittig (mag natuurlijk ook
met...)
|
Thaise vissaus (Nam Pla) |
2..3 eetlepes |
Zorgt ook voor het zout
|
Suiker |
theelepel |
|
Limoensap |
1..2 eetlepels |
Of citroensap, uit zo'n flesje |
Basilicum |
handje blaadjes |
Zelf gebruik ik Thaise zoete basilicum (Horapa).
Koriander zou ook kunnen, denk ik (al is het wel een heel andere
smaak).
|
Kipfilet |
1 kipfilet |
In plakjes. Alternatief: grote garnalen, vis, ... |
Komkommer |
10 cm |
In stukken. Origineel gaan er ook nog champignons in. |
Bereiding
- In een pan een kopje (zo'n 150 ml) water aan de kook brengen, er in:
galanga/gember in plakjes, lemon grass in stukken van zo'n 5 .. 10 cm
(kneuzen/pletten om de smaak goed vrij te laten komen), citroenboomblaadjes
(ook gekneusd), chilipeper (in ringetjes, haal de zaadlijsten en de zaadjes er
uit om het niet te pittig te maken; daarna niet met je handen in je ogen
wrijven), suiker. Even laten koken.
- Kipfilet snijden en er bij, komkommer in stukken snijden en er bij, koken
tot de kip gaar is (zo'n 3 tot 5 minuten, niet te lang anders wordt de kip
taai).
- Kokosmelk en limoensap er bij, weer aan de kook brengen.
- Op smaak brengen met de vissaus (zout).
- Serveren met de basilicumblaadjes.
- Eters even waarschuwen dat ze de citroengrasstengels en plakjes
gemberwortel niet op hoeven te eten...
Variaties
- Tom Ka Kai is met kip (de Kai); maar in plaats van kip kan je ook garnalen,
vis, tofu of andere ingrediënten gebruiken.
|